Actiedag #1

03
feb 2020
9:00 - 16:00

Een niet te missen evenement voor elke leerlingenraad! Op het programma staan nuttige workshops, thematische uitwisselingen met leerlingen van andere leerlingenraden, uitwerken van een actieplan onder professionele begeleiding en een dikke dosis fun. Je gaat naar huis met een vernieuwde portie motivatie, een hoofd vol inspiratie en een koffer met praktische tips en tools.

  • Maandag 3, donderdag 6 en vrijdag 7 februari
  • Herman Teirlinckgebouw, Brussel
  • Max. 6 leerlingen en 1 begeleider per school
  • 70 euro per school (inclusief broodjeslunch)

 

Dagprogramma Actiedagen

9u00-09u30: onthaal 

Warme ontvangst door VSK. Met een drankje, een praatje, randactiviteiten en de nodige info om de dag door te komen. 

09u30-10u15: startmoment

We vliegen er in! In dit startmoment worden jullie door VSK-scholieren helemaal klaargestoomd om de rest van de dag te kunnen vlammen. Je wordt op een originele manier in groepjes gedeeld om uit te wisselen. 

10u15-11u15: Uitwisselings carrousel 

In verschillende groepjes wissel je ideeën en ervaring uit rond de leerlingenraad. Geef anderen advies of leer bij over vergaderen, verschillende taken binnen een leerlingenraad en communicatie naar andere leerlingen op school. 

11u15-12u30: Werk je eigen actieplan uit

Nadat je ideeën hebt uitgewisseld is het tijd om over te gaan tot actie. Samen met de andere aanwezigen van jouw leerlingenraad, ga je aan de slag met het actieplan. Bepaal jullie centraal actiepunt en werk de verschillende stappen uit. 

12u30-13u30: lunch

Tijdens de lunch is er tijd om bij te praten. Er wordt een dj voorzien vanuit stressfactor om dit geheel nog aangenamer te maken. Als de lunch achter de kiezen zit, kunnen jullie je workshop kiezen voor de namiddag. Om jullie met volle energie te laten starten, voorzien we ook nog een opwarmertje met de groep. 

13u30-15u: workshops

1. Maak kennis met de magie van het teambord. Een sterke en duidelijke vergadering? Het teambord helpt je hierbij! Tijdens deze workshop leer je op een andere manier vergaderen: samen beslissingen maken, het werk goed verdelen en een overzicht houden over alle taken en ideeën. We maken een teambord dat past bij wat jouw leerlingenraad nodig heeft.

2. Verander de directeur in een bondgenoot. We gaan na op welke manieren je kan samenwerken met de directeur. Hoe kunnen we de directeur (nog meer) fan maken van de leerlingenraad? En waarom is dat zo belangrijk? Tijdens deze workshop krijg je een heleboel tips & tricks voor een vlotte samenwerking.

3. Krijg inspraak in het schoolbeleid. In de wet staat als belangrijkste taak van de leerlingenraad: inspraak hebben in het schoolbeleid. Jullie weten wat er leeft onder de leerlingen, en brengen hun stem naar de directie. Maar waarover mag je als leerlingenraad advies geven? En hoe informeer je je medeleerlingen hierover? Dat hoor je in deze workshop!

4. Ontdek wat leeft onder de leerlingen. De ideeënbus van de leerlingenraad blijft vaak behoorlijk leeg. De meeste leerlingen wandelen er gewoon voorbij. Hoe komt dit? Maar vooral, hoe ontdek je als leerlingenraad dan wel wat er leeft bij andere leerlingen op school? Dat kom je te weten in deze workshop! 

5. Leer perfect samenwerken als leerlingenraad. Geëngageerde leerlingen met sterke meningen samen, dat kan al eens tot spanningen leiden. Hoe zorg je voor een vlotte en leuke samenwerking? Hoe maak je goede afspraken? En hoe houd je rekening met iedereen? Ontdek wat je als leerlingenraad al goed doet en bedenk een actie om jullie samenwerking nog een niveautje hoger te tillen.

6. Word de best mogelijke begeleider (workshop voor begeleiders). Een leerlingenraad begeleiden is niet hetzelfde als voor de klas staan. Wat zijn jouw taken en rollen als begeleider? Hoe kan je die zo goed mogelijk opnemen in jouw leerlingenraad? We staan stil bij wat jullie moeilijk vinden. We geven elkaar concrete tips en VSK geeft een streepje theorie.

15u00 - 15u45: Challenger

Om je actieplan nog te verbeteren kan je op bezoek gaan bij een challenger. Zij nemen verschillende rollen aan (zoals de directeur of de kritische vriend) waarbij je kan langsgaan voor tips en feedback. Is je actieplan klaar? Dan hang je dit omhoog en kijken we samen naar elkaars resultaten.

15u45-16u: slotmoment

We sluiten samen af en laten jullie met een afgewerkt actieplan naar huis gaan.