Actiedag Lager Onderwijs

17
jan 2024
9:00 - 12:00

"Er is nood aan meer ondersteuning voor inspraak van leerlingen in het lager onderwijs." Tot die conclusie kwamen studenten Onderwijskunde van de UA in 2019, na een opdracht van de Vlaamse Scholierenkoepel. We lieten hen een onderzoek doen naar de stand van zaken, goede praktijken en noden op het vlak van participatie in de basisschool.

Op woensdag 17 januari 2024 organiseert het Onderwijscentrum Brussel samen met de Vlaamse Scholierenkoepel een Actiedag Lager Onderwijs. We nodigen hiervoor graag begeleiders, leerkrachten en directeurs uit het Brusselse die graag (meer) rond inspraak willen werken op hun school uit. 

Dit is het programma

9u00-09u30: onthaal 

Warme ontvangst door de Scholierenkoepel. Met een drankje, een praatje, een koffiekoekje en wat weetjes uit het onderzoek ‘Leerlingenparticipatie in het lager onderwijs: kwaliteiten, noden en kansen’ (uitgevoerd in 2019 door studenten Onderwijswetenschappen van de UA in opdracht van de Scholierenkoepel).

09u30-10u: welkom!

We maken kennis met elkaar en de beide organisaties. Daarna leiden twee scholieren ons door het dagprogramma en kan je je eigen workshop kiezen.

10u-11u: workshoptijd

Je maakt keuze uit één van de workshops:

  1. Opstarten van een leerlingenraad
  2. Verdieping voor meer ervaren begeleiders
  3. Hoe krijg je iedereen mee?

We polsen bij inschrijving ook naar jouw leervragen en nemen deze ook mee in onze workshops.

11u-11.15u: pauze!

Met een koffie in de ene hand en een koekje in de andere kun je even kijken in het materiaal dat OCB rond participatie aanbiedt. Snuister ook eens rond in de Klik&Prints van de Scholierenkoepel of ga op verkenning in het 'good practice'-museum!

11.15u-11.45u: good practice

Luister naar het inspirerende verhaal van een Brusselse school. Nóg leuker: het zijn de leerlingen zelf die komen vertellen over hun leerlingenparticipatie!

11.45u-12.15u: uitwisselen!

Je gaat aan de slag met enkele ideetjes, maakt een plan van aanpak op en vraagt je collega's om hulp. Met een concreet idee kun je dan de volgende dag terugkeren naar je school.

12.15u-12.30u: evaluatie en afsluiter

Concreet:

  • OCB Brussel (Marcqstraat 18, 1000 Brussel)
  • 9u-12u30
  • begeleiders, leerkrachten en directeurs (Brusselse lagere school) - liefst, maar ook max. 2 per school
  • gratis

Schrijf je hier in!

 

Meer weten over leerlingenparticipatie in het lager onderwijs? Check dan zeker even deze pagina!

Concrete methodieken om onmiddellijk aan de slag te gaan, vind je in dit overzicht!