“We krijgen geen punten, dus we moeten niet trunten”

14 jan 2019

Dit jaar zijn er Vlaamse verkiezingen en komt er een nieuwe minister van Onderwijs. Wij, de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), bevragen daarom de scholieren over wat zij willen in het onderwijs van de toekomst. Daarom brengen we ook een aantal bezoeken aan scholen die breken met de traditionele manier van lesgeven. Deze week was GO! Stamina in Brugge aan de beurt. Wij spraken met de scholieren die vol enthousiasme hun liefde voor Stamina bezongen in een zelfgemaakte rap.

“We moeten niet zagen, we moeten niet klagen, want we krijgen alles wat we vragen”, rapten twee West-Vlaamse staminezen op het einde van ons bezoek. Dat mag je redelijk letterlijk nemen. Zo mogen de scholieren werken rond projecten die ze zelf uitkiezen en hebben ze geen examens. Als alternatief voor het schrappen van de proefwerken worden ze wel dagelijks geëvalueerd.

Daarnaast kunnen de scholieren ook kiezen welk niveau ze willen behalen. Daarvoor maken ze gebruik van ‘checks’, ‘double checks’ en ‘triple checks’. Een ‘check’ betekent dat ze de basisleerstof beheersen, een ‘double check’ dat ze verdiepende kennis hebben verworven en een ‘triple check’ dat ze de uitbreiding aankunnen. De scholieren hoor je hierover niet klagen. Of om het in de woorden van een West-Vlaamse scholier te zeggen: “We krijgen geen punten, dus we moeten niet trunten”.

Bovendien werken de staminezen met vijf domeinen in plaats van vakken. Een voorbeeld van een domein is ‘Wetenschappen en techniek’. Daarin worden de vakken wiskunde en natuurkunde samengenomen. De andere domeinen zijn: ‘Kunst en creatie’, ‘Welzijn en maatschappij’, ‘Talen en cultuur’ en ‘Economie en organisatie’.

Of Stamina de school van de toekomst is, zal nog moeten blijken. Wat we wél zeker weten is dat de staminezen alvast heel enthousiast zijn over hun school en die voor geen geld van de wereld zouden willen inruilen voor een traditionelere school met examens en punten. Om dit te bewijzen staken ze gezamenlijk de handen uit de mouwen om een rapsong te maken. Daarin bezingen de scholieren wat er zo speciaal is aan hun school. Als voorproefje kan je de tekst al lezen, maar wie benieuwd is naar het eindresultaat zal de lancering van het memorandum moeten afwachten. Meer informatie over het memorandum krijg je elke week via onze Facebookpagina.  

Meer lezen over GO! Stamina in Brugge? Neem een kijkje op www.stamina.be of https://www.klasse.be/128417/waar-zijn-de-vakken-naartoe/

Jij wil als eerste weten wat scholieren vragen? Schrijf je dan in op deze lijst:

* indicates required