9 populairste rechtenvragen van 2017

Er werd weer duchtig gezocht naar scholierenrechten op onze website in 2017. Hieronder ontdek je de 9 meest bezochte rechtenvragen van afgelopen jaar.

1. Mag de school mij definitief schorsen?

via GIPHY

Deze opper-nerd hierboven, Steve Urkel snapt het allemaal niet zo goed. Maar toch, het kan. De school mag je definitief schorsen als je de goede werking ernstig hindert. De overheid heeft een aantal regels opgesteld die de school moet volgen. Je kan deze regels ook nalezen in het schoolreglement.

Lees verder

2. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met mijn attest?

via GIPHY

Dacht jij ook: NO WAY JOSE toen je je attest kreeg? Blijf dat zeker niet te lang met de pakken zitten! Snel reageren is de boodschap. Vaak heb je maar een paar dagen de tijd om actie te ondernemen, meestal drie. Het juiste aantal dagen staat normaal in je schoolreglement. Wanneer je -18 bent, moeten je ouders reageren.

Lees verder

3. Mag ik van onderwijsvorm (aso, bso, tso ...) of studierichting veranderen tijdens het schooljaar?

via GIPHY

Ja dat mag. Maar overstappen kan wel maar tot een bepaalde datum in de loop van het schooljaar. Tot wanneer precies hangt af van het jaar waarin je zit.

Lees meer

4. Mag de school het dragen van een hoofddoek verbieden?

via GIPHY

If you like, then you shouldn't put a verbod on it ... Maar veel scholen doen dat wel, en dat recht hebben ze. In de scholen van het GO!  zijn de hoofddoek en andere levensbeschouwelijke kentekens zelfs overal verboden sinds 1 september 2013. Wat de afspraken op jouw school zijn, kan je terugvinden in het schoolreglement. 

Lees meer

5. Moet ik verplicht naar school gaan?

via GIPHY

Wanneer je in een school bent ingeschreven ben je verplicht er ook aanwezig te zijn. Maar eigenlijk moét je niet naar school. In België ben je tussen je 6 en 18 jaar wel verplicht om te leren, maar dus niet om dat in een schoolgebouw te doen.

Lees meer

6. Mag de school mijn persoonlijke voorwerpen (bv. smartphone, GSM ...) bijhouden?

via GIPHY

Hoe jammer de meesten het ook vinden, de school mag wel degelijk jullie persoonlijke voorwerpen bijhouden. Er zijn echter wel wat voorwaarden.

Lees verder

7. Hoeveel uur stage mag ik maximaal doen?

via GIPHY

Watch the clock! Er zijn strikte regels als het gaat over stages van leerlingen in het secundair onderwijs.

Lees er alles over

8. Mag een school fidget spinners verbieden?

via GIPHY

Ewa ja! 2017, hét jaar van de fidget spinner, deze rechtenvraag mocht dus zeker niet ontbreken. Spinners zijn niet overal welkom. Scholen (of leerkrachten) hebben de vrijheid om bepaalde regels op te leggen om de schooldag rustig en ordelijk te laten verlopen. Denk ook maar aan nummer 6: het afnemen van je smartphone als hij de lessen stoort.

Lees meer

9. Mag de school piercings, tattoos of korte rokjes verbieden?

Krijg jij ook al eens deze afkeurende blik als je de schoolpoort binnenstapt? De school legt de regels over onder andere kledij vast in het schoolreglement. Niet akkoord? Haal er de leerlingenraad bij. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan het schoolreglement sowieso moet voldoen.

Lees meer