Bedankt topleerkrachten! #dagvandeleerkracht

05 okt 2018

Beste topleerkrachten,

Wij, scholieren, zijn blij dat jullie op deze Dag van de Leerkracht eens extra in de bloemetjes worden gezet. Want wij waarderen jullie. Jullie, de gemotiveerde, gepassioneerde leerkrachten met een hart voor leerlingen, met een open blik, die luisteren naar ons, hun leerlingen, en lesgeven op een originele manier. Daar kunnen wij alleen maar respect voor hebben.

Neem vandaag dan ook onze complimenten in ontvangst. Voor zij die voor de klas staan met een brandend vuur en daarmee bij élke leerling een klein vlammetje aanwakkeren, hoe moeilijk de vonk soms mag overslaan. Voor het enthousiasme dat jullie ons soms tegen wil en dank aanpraten. Voor de uitdagingen, die ons iets geven om voor te gaan. En om soms ook buiten de lijnen van je vak te kleuren.

Een vak onderwijzen betekent meer dan droge theorie geven of leerlingen bezig houden met oefeningen. Daarom danken we jullie voor de creativiteit van zij die de ‘kracht’ in leerkracht vinden. Dat jullie ons helpen om het zo ver mogelijk te schoppen door ons dingen bij te brengen die de schoolcontext overstijgen.

En terwijl ik jullie allemaal bedank, denk ik ook even aan die andere leerkrachten. Leerkrachten die, net als veel leerlingen, een beetje schoolmoe zijn. Want we moeten eerlijk zijn: die bestaan ook. Je moet het ook maar doen, ons - hormonale pubers - elke dag iets bijbrengen. En dan overal horen dat lesgeven een luilekkerleventje is met veel vakantie en weinig werkuren, terwijl de vele voorbereidingen, de talloze vergaderingen en de constante noodzaak om er 100% te staan voor de klas buiten beeld blijven.

Zeker nu we zoveel te kampen hebben met gedemotiveerde leerlingen is het belangrijk de passie van het leraar zijn niet te verliezen. Zij die op automatische piloot lesgeven, want “ja, het leerplan, hè", zullen ons niet inspireren om het beste van onszelf te geven.

Als voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel wil ik alvast mee strijden voor meer waardering voor de job van leerkracht. Leerkracht moet een uitdagend beroep zijn waar iedereen met 100% goesting voor kiest. Het onderwijs moet ons voorbereiden om te toekomst en op die manier zelf ook de toekomst voorbereiden. Leerlingen verdienen het om enkel les te krijgen van topleerkrachten, en leerkrachten verdienen alle kansen om dat waar te maken.

Dat verhaal begint bij erkenning, en daarom zeg ik vandaag, op jullie dag, maar ook op alle andere dagen: bedankt topleerkrachten! In naam van al jullie leerlingen, bedankt.

Joris Janssens, voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel