Bij LAB zitten ze in pantoffels op school

04 mrt 2019

Dit jaar zijn er Vlaamse verkiezingen en komt er een nieuwe minister van Onderwijs. Wij, de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), bevragen daarom de scholieren over wat zij willen in het onderwijs van de toekomst. Daarom brengen we ook een aantal bezoeken aan scholen die breken met de traditionele manier van lesgeven. Deze week was LAB in Sint-Amands aan de beurt. Wij spraken met de enthousiaste scholieren die al hun krachten bundelden om een simpel sprookje om te toveren tot een cool stripverhaal.

Er was eens een middelbare school waar leerlingen mochten rondlopen op pantoffels en les kregen in bokalen. Deze school heette LAB en bevond zich aan de rand van een bos in Sint-Amands, naast een oud weeshuis. De scholieren die hier naar school gingen, moesten niet heel de dag achter hun schoolbank zitten en kregen ook geen saaie vakken.

Zoals jullie wel weten bestaan sprookjes niet, maar deze school dus wel! LAB in Sint-Amands brengt een revolutionair schoolmodel naar Vlaanderen. De scholieren werken met een studiewijzer en hebben ze geen vakken. En dat van die pantoffels is niet gelogen!

De scholieren van LAB krijgen elke week een studiewijzer waarin de doelstellingen staan die ze die week moeten bereiken. Op basis daarvan maken ze zelf hun weekplanning met de af te werken opdrachten. De leerkrachten ondersteunen hierbij en bepalen welke route de scholieren moeten volgen. Bij route A krijgen ze weinig uitleg, bij route B iets meer en bij route C wordt de leerstof meerdere keren per week toegelicht.

Daarnaast kennen de leerlingen geen vakken, maar wel projecten en modules. Zo hebben ze bij LAB een ‘module talen’, een ‘module wetenschap’ en een ‘ontdekkingsmodule’. Binnen deze modules mogen de scholieren van alles wat proeven: houtbewerking, programmeren... Variatie genoeg! De scholieren hebben bovendien ook dagelijks de mogelijkheid om mee te doen met het uurtje ‘sport en spel’.

Om te bewijzen dat hun school de beste is en dat ze hier nog lang en gelukkig les zullen krijgen, maakten de leerlingen een stripverhaal met foto’s. Het verhaal, dat gebaseerd is op een sprookje, kunnen jullie nog niet lezen. Wie benieuwd is naar het eindresultaat zal de lancering van het memorandum op woensdag 24 april moeten afwachten. Meer informatie over het memorandum krijg je elke week via onze Facebookpagina.

Meer lezen over LAB in Sint-Amands? Neem een kijkje op https://www.labonderwijs.be/ of op https://www.klasse.be/131715/studiekeuze-uitgesteld-in-nieuwe-school-lab/

Jij wil als eerste weten wat scholieren vragen? Schrijf je dan in op deze lijst:

* indicates required