Céline Ibe nieuwe voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel

23 okt 2016

Een unieke kijk op onderwijs dankzij een minder evident parcours

De 17-jarige Céline Ibe uit Merksplas werd zaterdag verkozen als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Als een leerling die thuisonderwijs volgt, is ze blij dat ze de stem kan laten weerklinken van jongeren die zich niet niet thuisvoelen in het standaardtraject. ‘Maar dat ik niet elke dag op de schoolbanken zit, betekent niet dat ik minder geïnteresseerd ben in ons onderwijs. Integendeel. Voor mij is dit net een kans om ook effectief iets aan dit probleem te doen’, klinkt het.

Céline maakt al 3 jaar lang actief deel uit van de Vlaamse Scholierenkoepel. Vorig jaar had ze voor VSK een vaste stoel in de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) en maakte ze deel uit van De 10, de jongeren die het debat rond de eindtermen aanwakkerden. Ze heeft dan ook een duidelijke visie op onderwijs.

‘Mijn onderwijsparcours is misschien niet het meest evidente. Vorig jaar zette ik namelijk in de loop van mijn 5de middelbaar de stap naar huisonderwijs. Sindsdien leg ik mijn examens af via de Examencommissie secundair onderwijs’, legt Céline uit.

Dat ze de overstap naar zelfstudie maakte, zorgde voor een verademing, maar tegelijkertijd bezorgde het haar ook een onbehaaglijk gevoel. ‘Waar is het onderwijs mij verloren? Dat vroeg ik me lang af. Ik zocht steeds naar dingen om mij gemotiveerd te houden, maar vond die jammer genoeg niet op school. Het is dan ook evident dat dat een thema is waar ik me het komende jaar als voorzitster van de Scholierenkoepel voor wil inzetten. VSK is de spreekbuis van álle scholieren, dus ook van zij die zich niet thuis voelen in het standaardtraject. Ik ben blij dat ik de kans krijg om ook die stem te laten weerklinken’.

Céline neemt de fakkel over van Lora Hasenbroekx, die de laatste 2 schooljaren VSK-voorzitter was, maar in juni afstudeerde. ‘Lora heeft 2 jaar lang hard gewerkt om VSK op de kaart te zetten als een sterke onderwijsorganisatie. Ik ben vereerd dat ik de kans krijg om dat werk nu verder te zetten’, besluit Céline.

Verkiezing

Céline Ibe werd door de Algemene Raad van VSK (= scholieren uit heel Vlaanderen) verkozen. Ze vertegenwoordigt een jaar lang de stem van scholieren binnen het Vlaamse onderwijs en is het aanspreekpunt voor pers en beleidsmakers. Ze wordt bijgestaan door Astrid Luypaert (15 jaar, Merchtem), die als ondervoorzitter de interne werking van de organisatie voor haar rekening neemt.

Naast Céline en Astrid werden ook volgende 4 leerlingen verkozen voor de Raad van Bestuur: Tijs Keukeleire (15 jaar, Antwerpen), Rania El Mard (17 jaar, Bekkerzeel), Lauren van Desteene (17 jaar,Sint-Amandsberg) en Bram Moriën (16 jaar, Hasselt).

Contacteer VSK

Reacties