De Stem van Scholieren - het memorandum van de Vlaamse Scholierenkoepel voor 2019

Bekijk hier het memorandum van de Vlaamse Scholierenkoepel

In mei verkiest Vlaanderen een nieuwe regering, met daarin ook een Minister van Onderwijs. Hoewel de meeste leerlingen nog niet mogen stemmen, is het cruciaal dat ook zij gehoord worden.

Met de Vlaamse Scholierenkoepel gingen we het afgelopen anderhalf jaar over heel Vlaanderen en Brussel op zoek naar wat leerlingen vinden van ons onderwijs. Wat zit goed, wat kan nog beter en wat moet helemaal anders? We verspreidden een uitgebreide vragenlijst langs scholen, organiseerden een groot Scholierencongres in Brussel en deden heel wat schoolbezoeken. Ook op andere plaatsen waar leerlingen hun stem lieten horen legden we ons oor te luister: bij het leerlingentraject van het GO!-memorandum, op de J1000 in Turnhout en tijdens onze vele eigen evenementen. Ze hoorden we uiteindelijk meer dan 13.000 leerlingen over onderwijs.

Een groep enthousiaste scholieren ging met al deze geluiden aan de slag.  Zij verwerkten alles tot vijf grote thema’s, uitgedrukt als wensen: 

  • leerlingen maken de school,
  • onderwijs is op maat van leerlingen, 
  • leerkrachten zijn top, 
  • scholen zijn mee met de tijd, 
  • talent krijgt alle kansen. 

Zo zou het moeten zijn. Zo zou het kunnen zijn, als politici, beleidsmakers, scholen en iedereen die bezig is met onderwijs aandachtig luisteren naar wat scholieren ervaren, en wat ze vragen.

Dit is de stem van zij die ons onderwijs nu ervaren. De stem van de jonge mensen die de toekomst van onze maatschappij uitmaken. Dit is de stem van scholieren. Luistert u even mee?

Bekijk hier het memorandum van de Vlaamse Scholierenkoepel

 

Reacties