Directeur voor één dag. #YOUCA18

18 okt 2018

Ik ben Wouter De Leeuw, bestuurslid bij de Vlaamse Scholierenkoepel. Afgelopen donderdag kreeg ik de kans om een dag als directeur van mijn eigen school te Asse te fungeren ten voordele van de Youca Action Day. Dit is een project vanuit de jongerenorganisatie Youca waarbij 15 duizend jongeren uit heel Vlaanderen zich engageren om één dag te gaan werken. Wij verzamelden als jongere 50 euro per afgewerkte job. Allemaal om de vooruitzichten in een achtergestelde, Ecuadoraanse wijk te verbeteren.


Ik werd als laatstejaar aangenomen als directeur van mijn eigen school, iets wat mij unieke inzichten in mijn schoolomgeving gaf. Ik kon bijvoorbeeld belangrijke gesprekken bijwonen. Ik zat samen met enkele directeurs om de veiligheid op onze school op te volgen en te evalueren. Hierbij kwam ook de recente doorlichting op onze school ter sprake. Ik kon vroegtijdig alle statistieken en evaluaties doornemen én ze werden nog is uitgelegd door mijn eigen directeur die mij begeleidde.

In de leraarskamer kon ik de dag van mijn eigen leerkachten meevolgen. Ik sprak met hun alsof het mijn collega's waren, hielp hun met computerprobleempjes en ik kon zelfs mee verbeteren (waar ik vriendelijk voor bedankte, directeurs hebben een druk schema). Het administratieve deel van een school moet natuurlijk ook opgevolgd worden dus nam ik met een secretariaatsmedewerker de verdeling van de uren van de leerkrachten. Dit bleek op zich een zeer ingewikkelde kwestie, zeker omdat er recent heel wat vervangers aangewerfd moesten worden.


Deze ervaringen kan ik als trouwe vsk'er meenemen om een deskundigere mening omtrent onderzoeksthema's te vormen. Door de unieke inzichten die ik in de documentatie van onze school kreeg, kan ik een beter beeld vormen hoe alles in mijn school verloopt. Bij de vergaderingen merkte ik ook duidelijk op hoeveel de school wel bezig is met zaken waar je voordien niet aan dacht. Er zijn veel meer richtlijnen en regeltjes die de school moet volgen dan leerkrachten en leerlingen denken. Ik kan mij door deze dag beter plaatsen in de visie van de school op bepaalde zaken, dingen die  je als scholier niet snel meemaakt.


Wat een leerrijke momenten een mens allemaal niet kan meemaken!