Hilde wint tickets voor Rode Neuzen Dag XL dankzij het BOL-project

29 nov 2018

De Conflixers gaven een duoticket weg voor Rode Neuzen Dag XL, de grote liveshow in het Sportpaleis van het traject rond “welbevinden op school”. Via de Conflixers wil de Vlaamse Scholierenkoepel leerlingen inspireren, informeren en ondersteunen om met peer support aan de slag te gaan.

De winnaar was Hilde Van Varenbergh van het Sint-Cordula Instituut Schoten. Daar hebben ze een BOL-project, dat staat voor Begeleiding Onder Leerlingen. Elk jaar kunnen leerlingen van het 4e, 5e en 6e middelbaar zich vrijwillig kandidaat stellen voor het project. Zij krijgen een korte opleiding tijdens de schooluren waarbij ze leren om de emoties van leerlingen te herkennen en hoe ze daarover het gesprek kunnen aangaan.

Na de opleiding worden er groepjes gevormd van een drietal BOL-leerlingen en krijgen ze een klas toegewezen uit het eerste of tweede middelbaar. Vier keer per jaar gaan de BOL-leerlingen langs tijdens de les om kennis te maken, om de groepsdynamica te verbeteren, voor een les over plagen en pesten en een afsluitende activiteit.

Leerlingen spreken hun BOL-leerling ook aan met hun problemen, omdat de drempel naar een iets oudere leerling veel lager ligt dan naar een leerkracht. Er wordt ook vaak gewoon gebabbeld over allerlei dingen, over pestgedrag of examenstress bijvoorbeeld. Als een BOL-leerling ziet dat een leerling zich niet zo goed voelt, grijpen ze snel mogelijk in en wachten ze niet om aangesproken te worden. Dit alles gebeurt in een sfeer van vertrouwen tussen leerlingen.

Ook interesse in een peter/meter-systeem of een andere vorm van peer support op je school? Neem dan zeker een kijkje in het aanbod van De Conflixers. Je kan ze boeken voor een gratis inspiratieworkshop, net als voor de begeleiding en opstart van het hele project.