Kies in 3 stappen jullie ideale actie met de impact-matrix

01 mrt 2022

Na de brainstorm klaar om een droomactie te kiezen en verder uit te werken? Maar welke actie kies je nu? En hoe weet je of een actie wel haalbaar én goed genoeg is? De impact-matrix to the rescue. In 3 stappen weten jullie welke droomactie werkelijkheid wordt. 

  • Stap 1: Neem een blad papier, whiteboard of stoepsteen en teken 2 assen. Op 1 as zet je Haalbaarheid op de andere Impact. Het vlak tussen de 2 assen verdeel je in 4. Of je kan gewoon HIER het sjabloon downloaden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Stap 2: Wasda?? Wat betekent voor jullie haalbaar? Bespreek het samen met je groep en noteer eventueel de antwoorden bij de juiste as: De actie moet gratis zijn? Uit te voeren met een kleine groep? Jullie moeten de actie op één dag kunnen organiseren binnen schooltijd? .. Doe hetzelfde voor impact: Leerlingen praten er de volgende week nog over, de actie heeft een zichtbaar resultaat, ook leerkrachten waren fan van jullie actie, meer leerlingen kennen de leerlingenraad door jullie actie, …  
  • Stap 3: Neem je post-its met mogelijke acties erbij, bespreek samen de haalbaarheid en impact van elke actie en kleef alle post-its op de juiste plaats in het schema. Welke post-its scoren hoog op impact én haalbaarheid? Dat zijn de acties waar jullie mee aan de slag moeten! 

 

> TIP! Bevindt jouw favoriete actie zich niet op de ideale plaats in het schema? Denk na  wat jouw actie nodig heeft om meer haalbaar te zijn of meer impact te hebben. Oplossing gevonden? Dan kan je de post-it verplaatsen.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

> Geen fan van de impact-matrix? Gebruik dan de COCD-box eens! 

> Klaar om jullie actie uit te werken? Ga aan de slag met het actieplan

> Zit je toch nog met een vraag? Meer advies nodig? Raadpleeg de leerlingenraaddokter. Dat kan online en is volledig gratis. 

Boek je afspraak hier

 

Reacties