Leeringenraden doen groeien

02 jul 2021

De coronacrisis gooide roet in het eten van heel wat plannen. Maar niet in dat van leerlingenparticipatie en inspraak. Ook dit schooljaar ondersteunde VSK leerlingenparticipatie op verschillende scholen op verschillende manieren. Ontdek hier hoe wij leerlingenraden deden groeien. Benieuwd naar nog andere manieren waarop VSK leerlingenparticipatie ondersteunde het voorbije jaar? Dat lees je hier.

“Beste VSK, wij kunnen wel een boost gebruiken.”

- Groeitraject Atheneum Sint-Truiden

De werking van de leerlingenraad van het Atheneum Sint-Truiden was sinds enkele jaren wat in het slop geraakt. Ze kon ook rekenen op weinig nieuwe leden. De paar overgebleven enthousiastelingen trokken naar de directie voor hulp en vroegen zélf ondersteuning van VSK aan. En met succes! In februari gaven we het startschot vna hun groeitraject.   

Bij de start van het traject dokterden we samen uit wat de leerlingenraad juist nodig had om te groeien. Bekendheid, samenwerking en het bereiken van snelle successen bleek bovenaan de wishlist te staan. Genoeg gepraat, we gingen meteen aan de slag. Tijdens het voorbereiden van de refresh your brain actie kon de leerlingenraad haar organisatie- en promotie-skills oefenen. Vergaderoefeningen, actieplannen en feedbackrondjes leidde tot een plan van aanpak waar iedereen enthousiast van werd. Met de actie refresh your brain zamelden ze geld in voor de nieuwe speelotheek. Deze kregen ze van de directie namelijk onder hun hoede. Maar ook het bevragen van de mening van andere leerlingen kwam aan bod tijdens hun actie. Voor één euro kocht je niet enkel een drankje maar ook een stem: ‘Welk spel wil jij zeker terugvinden in de speelotheek?’. Met hun verkoopactie zette de leerlingenraad zichzelf in de kijker én verkondigen ze het heugelijke nieuws van de toekomstige speelotheek. Het organiseren, uitvoeren en evalueren van deze actie was gedurende enkele weken dé motor van de leerlingenraad. En of ze als groep groeiden! Met een boost aan zelfvertrouwen, samenwerking skills en enthousiasme kan de leerlingenraad volgend schooljaar vol moed opstarten.

 

“Coachen jullie ook begeleiders van de leerlingenraad op school?”

- Coaching begleiders leerlingenraad KOBOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En of we ook begeleiders coachen! In KOBOS in Kapelle-Op-Den-Bos startten dit jaar maar liefst 5 nieuwe leerlingenraadbegeleiders. Zij en de ‘anciens’ kregen een coaching op maat om samen de leerlingenraad zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Samen met vormingsmedewerkers van VSK brainstormde ze over mogelijke vormen van leerlingenparticipatie op hun school. Praktijkvoorbeelden van andere scholen gaven inspiratie. Daarnaast was er ruimte voor het onderzoeken van hun eigen rol als leerlingenraadbegeleider en de onderlinge samenwerking.

Sterkte van deze coaching op maat volgens de deelnemers?: “Heel nuttige input, veel voorbeelden, echte problemen en bezorgdheden bespreken en hier input over krijgen.”

Behalve coachings op maat, organiseerde VSK ook enkele online bijscholingen voor startende begeleiders van de leerlingenraad. Het corona schooljaar maakte het niet gemakkelijk voor deze starters. Wij hielpen hen op weg om van inspraak en participatie, ook zeker dit jaar, werk te maken. 

“Een bijscholing waar ik tevreden van thuis kom, ondanks we al thuis zaten. Door jullie deskundige uitleg heb ik nog meer goesting gekregen om met de leerlingen aan het werk te gaan. Ik voel me goed voorbereid en kan aan de slag!”

 

Nu jij? 

Wil jij volgend jaar ook werken aan leerlingenparticipatie en inspraak? Wil je daarbij ondersteuning van VSK? Laat het ons weten.

Reacties