Leerlingbegeleiding IBSO Woudlucht in Coronatijden

26 mei 2020

Tijdens deze periode van afstand, maakt de leerlingbegeleiding van IBSO Woudlucht zich zorgen over het welzijn van hun leerlingen. Waar zij op school altijd even kunnen aankloppen voor hulp of een praatje, valt dit nu helemaal weg. Via telefoon hebben leerlingen niet altijd de privacy om vrijuit te kunnen praten. Ook de schoolblogs blijken nog een te hoge drempel om contact te maken.

Om leerlingen het gevoel te geven dat zij nog steeds terecht kunnen bij de leerlingbegeleiding, werd een Facebookpagina opgestart. Via de chatfunctie kunnen leerlingen er hun vragen, bezorgdheden of problemen in alle discretie bespreken met de leerlingbegeleiding.

In het begin liep het niet zo storm en rees de angst dat dit niet zou slagen. Maar gaandeweg bleek de chatfunctie laagdrempelig. Leerlingen, maar ook af en toe ouders, stellen hier gemakkelijk hun vraag. Soms gaat het om niet echt dringende en eerder simpele vragen, vragen waarvoor ouders niet zo snel zouden bellen. Ook meer delicate kwesties werden al besproken via de chat. Leerlingen voelen zich vrij om aan te geven dat ze niet goed in hun vel zitten. Een luisterend oor bieden, maakt vaak al een verschil en anders wordt er doorverwezen naar bijvoorbeeld het JAC of Awel.

Naast de chatfunctie wordt de pagina gebruikt om op een leuke en creatieve manier allerlei informatie aan de leerlingen en hun ouders te bezorgen: van hoe je je handen coronavrij wast tot veilig gedrag op social media. Een filmpje dat de Coronamaatregelen heel helder uitlegt, bereikte maar liefst 10.000 views!

Er wordt in IBSO Woudlucht goed nagedacht over de impact van de Coronacrisis op kwetsbare gezinnen en de angst en stress waar veel gezinnen mee zitten. De herstart was voor een aantal ouders heel spannend. Clown Corina nam daarom de kijkers alvast mee op een rondleiding door de school en toonde alle voorzorgsmaatregelen die werden genomen. Zo werd de grote stap naar school voor ouders en leerlingen een heel stuk kleiner.

Benieuwd geworden? Neem gerust een kijkje!

(Met dank aan Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen voor het artikel.)

Reacties