Leerlingen gaan voor sfeer en welbevinden op school

02 jul 2021

De coronacrisis gooide roet in het eten van heel wat plannen. Maar niet in dat van leerlingenparticipatie en inspraak. Ook dit schooljaar ondersteunde VSK leerlingenparticipatie op verschillende scholen op verschillende manieren. Sfeer en welbevinden waren topics hoog op de agenda het voorbije corona schooljaar. VSK zag leerlingen van alle jaren en onderwijstypes het heft in handen nemen en er het beste van maken. Wij hielpen hen maar al te graag. Benieuwd naar nog andere manieren waarop VSK leerlingenparticipatie ondersteunde het voorbije jaar? Dat lees je hier.

 

“Hoe kan het welbevinden op deze school nòg beter?”

- Inspraaktraject welbevinden Via Tienen 

Dat was de vraag waar het Via Tienen zich dit schooljaar over boog. Onder begeleiding van VSK onderzocht een kerngroep bestaande uit leerlingen uit de eerste graad en een aantal leerkrachten wat maakt dat leerlingen wel of niet graag naar school komen.

Zo kwamen ze bijvoorbeeld uit bij het huiswerkbeleid van de school en gingen er meteen mee aan de slag. De leerlingen gaven feedback op het huidige beleid en konden het vervolgens deels herschrijven. Ze zorgden er ook voor dat het vanaf nu bij iedereen gekend is. Maar de kerngroep ging nog verder! Ook de sfeer op de speelplaats werd structureel aangepakt. Door meer bankjes te plaatsen, voetbalgoals te installeren en ee groot schaakspel aan te kopen kreeg de speelplaats meer dynamiek. En dit alles met dank aan het Rode Neuzen budget.
 

“Hoe kunnen we als leerlingen er zijn voor andere leerlingen?”

- Conflixers traject Xaveriuscollege Borgerhout 

In het Xaveriusinstituut Borgerhout zijn er sinds dit schooljaar Conflixers aan het werk. Conflixers zijn leerlingen die zich inzetten voor andere leerlingen. Twee werkgroepen van de leerlingenraad, Amibo en XFP, volgden ons traject en kroonden zichzelf tot Conflixers.  

De leerlingen van Amibo zullen de eerstejaars vanaf nu onthalen als peter en meter. Daarnaast vormt de groep XFP een meldpunt discriminatie op school en brengen ze een aantal sociale thema’s binnen. Beide groepen bundelen hun krachten in het Conflixers-idee. Gedurende vijf bijeenkomsten, onder begeleiding van VSK, deelden ze hun wildste dromen, formuleerden ze doelen, maakten ze plannen en bekwaamden ze zich in gesprekstechnieken. Samen staan ze te popelen om volgend schooljaar op te starten als een warme Conflixers School.

"De vaardigheden van een Conflixer inoefenen met rollenspelen was bijzonder leuk, maar ook erg leerzaam! Bedankt voor het enthousiasme en de interessante opleiding!’"

“Kan dat hier wat plezanter?”

- Online workshop ‘Organiseer meer sfeer’

Halftijds afstandsonderwijs, corona raast door het land, leuke activiteiten op school worden geschrapt. Heel veel leerlingenraden en Conflixers zitten met de handen in het haar. Hun plannen voor activiteiten vallen in het water en de corona-proof-alternatieven smaken naar flauwe afkooksels. Toch bleef de nood aan leuke activiteiten bij scholieren giga-groot! Met VSK grepen we in en organiseerden we verschillende malen de online workshop ‘organiseer meer sfeer’.

Leerlingenraden en Conflixers over heel Vlaanderen en Brussel ontmoetten elkaar en leerden van elkaar. Kleine, halve ideeën van de ene groep, was het vonkje voor nieuwe plannen van de andere groep. Met de pandemiepret-fiches als inspiratie en een digitaal actieplan als hulpmiddel kwamen ze tot geweldige acties voor op hun school. De mengelmoes aan provincies en onderwijsvormen, het enthousiasme en de erkenning zorgden voor een boost voor iedereen. 

 

Nu jij? 

Wil jij volgend jaar ook werken aan leerlingenparticipatie en inspraak? Wil je daarbij ondersteuning van VSK? Laat het ons weten.

Reacties