Leerlingenraden tegen menstruatie-armoede

16 mrt 2023

In kader van De Warmste Week startten wij bij de Vlaamse Scholierenkoepel ons eigen project tegen menstruatie-armoede op. We krijgen immers steeds meer signalen van leerlingenraden die hiertegen actie willen ondernemen.

 

Menstruatie-armoede, dat is:

  • Het niet kunnen kopen van menstruatieproducten. 
  • Geen toegang hebben tot schone en veilige sanitaire voorzieningen.
  • Een gebrek aan voldoende kennis over menstrueren zelf.


Ondanks dat de helft van de bevolking menstrueert, heerst er nog altijd veel schaamte rond het onderwerp. Dat brengt helaas ook grote gevolgen met zich mee. Dubbel taboe van Caritas toonde aan dat 1 op 8 Vlaamse meisjes al wel eens niet genoeg geld had om de nodige producten te kopen, en 1 op 20 al eens school mist omdat ze geen toegang hebben tot deze producten. Bij meisjes in kansarmoede loopt dit zelfs op tot 1 op 6. Naast schooluitval kan ook sociale uitsluiting jammer genoeg een gevolg zijn van menstruatie-armoede. Bovendien gaf bijna de helft aan dat ze niet wisten wat te doen bij hun eerste menstruatie, én dat ze zich op dat moment schaamde. Hoog tijd voor actie dus!

 

Wat doen wij?
De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) steekt samen met leerlingen en leerlingenraden de handen uit de mouwen om dit probleem onder de aandacht te brengen en aan te pakken! Wij zullen starterspakketten verspreiden onder een 60-tal leerlingenraden in Vlaanderen. En VSK zou VSK niet zijn zonder de scholieren, daarom worden deze starterspakketten voor en door hen ontworpen. Zij weten per slot van rekening als geen ander wat in de scholen omgaat.

Zo'n starterspakket is eigenlijk een stevige duw in de rug, en zal bestaan uit informatieve posters, een duurzame en herbruikbare period box, en al het nodige digitale materiaal om een verderzetting te garanderen. Zo kunnen scholieren op school toegankelijk en kosteloos aan de nodige menstruatieproducten.

 

Het maximum aantal inschrijving voor het ontvangen van deze pakketten werd sneller dan verwacht bereikt. Dat toont nog maar eens aan hoe graag scholieren dit probleem willen aanpakken!

Teleurgesteld dat je net te laat bent? Dat hoeft niet, want zodra onze pakketten de deur uit zijn, zal al ons materiaal ook digitaal aangeboden worden op onze site. Zo kunnen we tot ver na dit project scholen blijven inspireren.

Wil je graag nog aansluiten zonder een fysiek pakket te ontvangen, maar wel alle info rond het digitaal materiaal? Of heb je nog vragen? Aarzel zeker niet om een mailtje te sturen naar luna@scholierenkoepel.be!

 

Voor meer info rond het project kan je ons ook steeds volgen op instagram en tiktok.

Reacties