Leerlingenraden tegen menstruatie-armoede

Steeds meer leerlingen willen menstruatie-armoede op hun school aanpakken. De cijfers uit “Dubbel Taboe” van Caritas maken extra duidelijk dat het tijd is voor actie!  In 2023 delen we, met de steun van De Warmste Week, zestig starterspakketten uit aan leerlingenraden die hen op weg helpen om tegen deze problematiek te strijden!

Dit project is ondertussen afgelopen, maar niet getreurd! Wij bieden alles ook digitaal aan zodat zo veel mogelijk leerlingenraden menstruatie-armoede kunnen aanpakken. Nog vragen? Aarzel zeker niet om een mailtje te sturen naar luna@scholierenkoepel.be

Ontdek hier ons digitaal aanbod!

Wat voorafging

Het is mei 2022 en “Leerlingenraden tegen menstruatie-armoede” wordt voor het eerst uitgesproken. In samenwerking met Caritas faciliteerden we een uitwisselingsmoment en brainstormsessies rond de problematiek. Vijf leerlingenraden zakten af naar Brussel en namen met zich mee: boekentassen vol expertise rond het aanpakken van menstruatie-armoede op school. Het resultaat: een inspirerende dag waar we nog maar eens merkten dat het hoog tijd was om zelf iets te doen.

Wanneer De Warmste Week 2022 dan niet veel later aankondigt dat het dit jaar in thema zal staan van kansarmoede, twijfelden we geen seconde en dienden ons project in. VSK zal leerlingenraden en scholen ondersteunen in de strijd tegen menstruatie-armoede. Dit met behulp van menstruatie-starterspakketten, ontworpen voor en door scholieren. 

Starterspakketten?

Zo'n starterspakket is eigenlijk een stevige duw in de rug, en bestaat uit informatieve posters, een brochure en een duurzame en herbruikbare Period Box, inclusief een eerste lading menstruatie-producten. Kortom, alles wat je nodig hebt om op jouw school een actie tegen menstruatie-armoede op te starten, en succesvol zelf verder te zetten. Daarnaast ontwikkelen we ook een digitaal aanbod zodat je met je leerlingenraad tot ver in de toekomst toegang zal hebben tot ons materiaal, én we nog meer scholen kunnen bereiken en inspireren. Zo helpen we alle scholieren toegankelijk en kosteloos aan de nodige menstruatie-producten.

De pakketten worden gelanceerd in de week van 17/04/2023.

Het projectteam

VSK zou VSK niet zijn zonder de scholieren, daarom keken we voor de invulling van dit project in de eerste plaats hun richting uit. Zij weten per slot van rekening als geen ander wat in de scholen omgaat. Een oproep werd geplaatst, en op enkele dagen tijd rekruteerden we al een twintigtal enthousiaste scholieren die zich wilden engageren voor ons project. Elk met hun eigen ideeën en talenten om er een groot succes van te maken! Zo werd Lore bijvoorbeeld omgedoopt tot Tiktok-verantwoordelijke en schreef Luz dagenlang aan een professioneel scenario voor de infovideo.

Het thema leeft duidelijk hard, en niet enkel bij het projectteam. Heel VSK denkt en deelt enthousiast mee! Op internationale vrouwendag kwam bijvoorbeeld iedereen in het rood gekleed naar kantoor om nog eens extra aandacht te vestigen op menstruatie-armoede.

Zestig scholen

De eerste opdracht voor het kersverse team: zestig scholen vinden om onze pakketten aan uit te delen. En ook deze zoektocht liep van een leien dakje: na twee weken tijd moesten we de inschrijvingen al sluiten omdat het maximum-aantal werd bereikt. Een zoveelste teken dat menstruatie-armoede een niet te negeren probleem is!

Inspiratie

Heel wat scholen hebben ondertussen ook al eigen acties op poten gezet, waar wij uiteraard benieuwd naar zijn. Zo gingen wij langs in Sancta-Maria Kasterlee, waar sinds 2022 succesvol gratis maandverband wordt aangeboden in hun eigen ontworpen automaten. Je kan hierover meer lezen in dit artikel.

Naast scholen spraken we ook verschillende andere organisaties die strijden tegen menstruatie-armoede, zoals Caritas, Bruzelle, CM …

Wat zij juist doen, ontdek je hier. 

Period Box

Ook het ontwerp van onze Period Box wilden we vanuit scholieren laten komen, en dus zochten we een school die ons hierbij wilde helpen. Nathan linkte ons aan zijn eigen school: Richtpunt Campus Eeklo, en de match was meteen gemaakt. Zij schoten vliegensvlug in actie en op maar drie weken tijd ontwikkelden én produceerden zij voor ons zestig prachtige Period Boxen. Nogmaals dikke merci Bart, Boudewijn en Karel!

#Memestruatie en TikTok-viraal

Naast het ontwikkelen van de starterspakketten besloot het team ook in te zetten op het doorbreken van het taboe rond menstruatie en menstruatie-armoede. En hoe dit beter doen dan via social media? Op onze instagram slaan de memes op #memestruatiemaandag al snel aan, maar via TikTok bereikten we pas echt het grote publiek! Je zag hem misschien zelfs al passeren, want wanneer Bas uitlegt hoe hij denkt een tampon te moeten gebruiken, schieten de views en volgers de hoogte in!

@vskmenstruatiearmoede Leer een tampon insteken met niemand minder dan *tromgeroffel* Bas!! #menstruatiemaart #menstruatiearmoede ♬ origineel geluid - MenstruatieRevelatie


Beleidsactie

Uit een bevraging van onze organisatie bij zo'n 11.000 scholieren blijkt dat 9 op 10 scholieren vindt dat menstruatie-armoede op school moet worden aangepakt. Naar aanleiding van Wereld Menstruatiedag vroeg de Vlaamse Scholierenkoepel daarom nog eens de aandacht voor de onzichtbare en vaak vergeten problematiek rond menstruatie-armoede. Dat deden we op basis van ons advies rond menstruatie-armoede.

We trokken richting het Vlaams Parlement om daar eigenhandig ons advies af te geven en enkele politici te bevragen over hun kennis over menstruatie, de boodschap kwam aan!

Lees hier meer over ons beleidsadvies

 

Wil je meer weten? Al onze info kan je vinden via de hoofdpagina menstruatie-armoede.

Ga naar de hoofdpagina

Reacties