Leren over seks en relaties kan veel meer zijn

Scholieren willen geen droge theorie en een hoop clichés 

Stop met enkel een lesje condooms over bananen schuiven gevolgd door een droge theorie over zwanger geraken. Relationele en seksuele vorming is immers zoveel meer dan de bevestiging van stereotype man-vrouw relaties. Scholieren vragen daarom een ruime en positieve benadering van seks, gender en seksuele geaardheid.

Scholen mogen niet enkel aandacht besteden aan de technische en biologische aspecten van relaties en seks, maar moeten een doordacht beleid rond relaties en seksuele vorming opstellen. Leerlingen hierbij actief betrekken is een must. Jongeren kunnen bijvoorbeeld zelf onderwerpen voorstellen die ze willen behandelen zoals onder meer trouwen, relaties, gevoelens, porno en grensoverschrijdend gedrag. Enkel als het RSV-beleid door alle leerkrachten en leerlingen wordt uitgedragen kan een school een respectvolle, genderdiverse en holebivriendelijke omgeving worden.

VSK'ers in actie: Klaskaping op 6 maart 2017

In verschillende scholen namen leerlingen van de Vlaamse Scholierenkoepel op maandag 6 maart de les over. Dat deden ze uit protest tegen de manier waarop er op scholen nog te vaak wordt omgesprongen met relationele en seksuele vorming. ‘Stop met enkel een lesje condooms over bananen schuiven gevolgd door een droge theorie over zwanger geraken’, klonk het.

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid en de Vlaamse Scholierenkoepel sloegen voor deze actie de handen in elkaar. Met de schoolkaping wilden VSK en Sensoa aantonen dat jongeren willen dat relationele en seksuele vorming door heel de school gedragen wordt. Dit betekent in de eerste plaats dat er in de school moet nagedacht worden over wie er bij welke klassen bepaalde onderwerpen aankaart. De leerlingen kregen daarom ook professionele ondersteuning van Sensoa en Jong & Van Zin om de ‘klaskaping’ op hun school goed te doen verlopen.