Lokale aftrap van het schooljaar 

21 dec 2021

Zo luidde de Vlaamse Scholierenkoepel met veel toeters en bellen het leerlingenraad-schooljaar in. 

Ondanks een hobbelig eerste semester zaten leerlingen met een mening of idee niet stil. Ook dit semester ondersteunde VSK leerlingenparticipatie op scholen. We zakten af naar Gent, Sint-Truiden en Antwerpen om samen met de de lokale leerlingenraden het nieuwe schooljaar goed in te zetten. Zo’n 26 scholen met wel 91 enthousiaste leerlingenraders stonden al te springen.

De essentiële vragen

In elke stad werd de groep onthaald door onze VSK-ambassadeurs en maakten we kennis met elkaar tijdens een maxi-bingospel. En dan volgen de essentiële vragen. Welke taken en verantwoordelijkheden heeft een leerlingenraad eigenlijk? En hoe kan je als team van een droom tot een concrete actie komen? Hoe zoeken we  extra leden? Of leggen we ons eerst toe op het worden van een  hecht team? Deze vragen werden beantwoord tijdens verschillende workshops. Op basis van hun noden en interesses kozen de leerlingen zelf welke workshop ze volgden. 

Met de net opgedane kennis en skills in hun achterhoofd namen de leerlingen de tijd om elkaar uitgebreid vragen te stellen. Wat zijn succesfactoren voor een geslaagde verkoopactie? Waarover bevragen jullie andere leerlingen? Op welke manier gebruiken jullie social media? Hoe kan je een efficiënte maar toch plezante vergadering houden?

Naar een actieplan

Op het einde stak elke leerlingenraad de koppen weer bij elkaar. Wie heeft wat geleerd van de workshop? Waar zijn we als leerlingenraad goed in? Wat inspireerde ons bij andere leerlingenraden? En waar willen we nog in groeien als groep? Alle inzichten werden geoogst en meegenomen in een actieplan

Als afsluiter nog even een zotte groepsfoto en een welgemeend applaus voor onszelf. De kop is eraf, het leerlingenraad-jaar is van start gegaan. In Gent, Sint-Truiden en Antwerpen zit het alvast snor. 

Nu jij? 

Wil jij werk maken van je leerlingenraad of participatie? Wil je daarbij ondersteuning van VSK? Laat het ons weten

 

Reacties