Dat jullie op deze pagina terechtkomen, vinden we bij VSK fantastisch. Dat betekent dat jullie inspraak belangrijk vinden. En dat jullie weten dat dit bijdraagt tot een beter welbevinden op jullie school.
In juni 2022 verspreidden we een oproep naar alle Vlaamse en Brusselse secundaire scholen om hun (flarden van een) welbevindenbeleid door te sturen. Tijd voor een update, want maar liefst 30 scholen gaven gehoor aan de oproep:
Het volgende team van experten en scholieren onderzocht waar er nog kansen en mogelijkheden waren in elk welbevindenbeleid en gaven deskundig advies, inclusief tips en tricks:
De deelnemende scholen ontvingen persoonlijke feedback, maar speciaal voor jullie verzamelden we nog wat algemene feedback hier!
De algemene conclusie?
‘We merken uit de inzendingen dat er een cultuurshift aanwezig is in de scholen: er wordt een omslag gemaakt van een autoritair systeem naar een preventief systeem met een luisterend oor van leerkrachten en directies. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Scholen ondernemen en organiseren al heel wat acties om het welbevinden van leerlingen hoog te houden. Ze hebben ook heel veel ideeën rond het welbevindenbeleid, maar missen ondersteuning om het breder kader vorm te geven. Alles begint ook met het definiëren van het begrip welbevinden. Wat valt hier onder?
Wat ons ook opvalt is dat scholen over heel wat data beschikken, maar deze nog onvoldoende gebruiken. Meten is weten. Als je wil meten of je vooruitgang wil maken in mentaal welbevindenbeleid, heb je mentale geletterdheid en indicatoren en doelen nodig die dit meten. Als laatste geven we ook graag mee dat een goed welbevindenbeleid voor scholieren er ook eentje is die het mentaal welbevindenbeleid ook echt in de klas brengt.’
Elke deelnemende school ontvangt, naast de feedback van de jury ook het volledige volledige lessenpakket Welbevindinges!
Daarnaast gaan we op 4 scholen langs voor een sprankelende reportage. Stay tuned!
Lees onze inspiratietekst en kom te weten wat leerlingen graag meer zien rond welbevinden op school. We reiken ook handvatten aan om je beleid participatief onder de loep te nemen.
Wij maakten ook ‘Welbevindinges’, een lespakket voor leerkrachten die met hun middelbare klas spelenderwijs en participatief willen stilstaan rond het welbevindenbeleid op school.
Benieuwd naar hoe andere scholen het aanpakken? Neem eens een kijkje in Atheneum Boom:
Wil je graag met leerlingen nadenken over welbevinden? Of samen met leerlingen vorm geven aan het welbevindenbeleid? Een VSK-medewerker helpt je gedurende enkele maanden op weg!
We komen 4 tot 5 keer langs voor ondersteuning op maat. Jij stelt een diverse groep van leerlingen en volwassenen samen waarmee we aan de slag gaan. Hiervoor brengen we onze jarenlange ervaring, heel wat tools en goede praktijken uit andere scholen mee.
Met dank aan de partners: