Mag ik van onderwijsvorm (aso, bso, tso ...) of studierichting veranderen tijdens het schooljaar?

Veranderen van onderwijsvorm of studierichting tijdens het schooljaar is een grote stap met belangrijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om eerst jezelf goed te informeren:

  1. Kijk na of het nog mogelijk is om op dat moment van het schooljaar te veranderen van onderwijsvorm of studierichting. Overstappen kan maar tot een bepaalde datum in de loop van het schooljaar. Meer informatie vind je hieronder.
  2. Kijk na of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de studierichting die je wil volgen. Deze informatie kan je vinden via de website van Onderwijskiezer. Bij iedere studierichting vind je de toelatingsvoorwaarden terug via de knop 'toelating'. 
  3. Je kijkt ook best eens na welke vervolgopties de opleiding biedt via de knop 'wat na?'. Zo krijg je al een goed idee op welk vervolgtraject de studierichting jou voorbereidt

Neem zeker contact op met het CLB van jouw school. Zij zijn experten als het gaat over studiekeuze. Iemand van het CLB zal samen met jou de opties voor jouw specifieke situatie in kaart brengen en je verder begeleiden.

Krijg je niet meteen reactie bij het CLB of wil je met je vraag ergens anders terecht? Dan kan je ook een vraag stellen bij de mensen van Onderwijskiezer. Ook zij zijn experts en zullen je verder helpen bij jouw keuze.

Kan ik op elk moment veranderen van onderwijsvorm of studierichting?

Overstappen kan maar tot een bepaalde datum in de loop van het schooljaar. Tot wanneer precies hangt af van het jaar waarin je zit.

  • In het 1ste en 2de jaar kan je doorheen het schooljaar veranderen als de klassenraad dat toelaat.
  • In het 3de en 4de jaar kan je tot en met 15 januari veranderen. 
  • In het 5de jaar kan je tot en met 15 januari veranderen. 
  • In het 6de jaar mag je niet meer veranderen tijdens het schooljaar. 
  • Wie een 7de jaar volgt, kan tot en met 30 september veranderen.

Mag je niet meer veranderen en wil je dat toch? In uitzonderlijke gevallen kan de klassenraad dat toestaan. Praat hierover met je school.