Meer STEM in de leerlingenraad

21 jun 2022

Als leerlingenraad organiseren jullie misschien al een jaarlijkse Valentijnsactie, een Halloween party of een razendpopulaire pannenkoekenslag. Maar naast SFEER zorgt een SucceSvolle leerlingenraad ook voor STEM op school. 

Het is de taak van de leerlingenraad om te weten wat er leeft onder leerlingen. Jullie gaan op zoek naar hun stem en brengen deze naar de directie. Kan jouw leerlingenraad nog wel wat extra inzetten op Stem? Deze 3 stappen helpen je verder.  

1. Wij willen meer werk maken van STEM! Maar waarover dan? 

De lijst met onderwerpen waarover jullie als leerlingenraad advies mogen geven aan de directie is eindeloos: studierichtingen, verbouwingen, het schoolreglement, het beleid rond straffen … De directie is bovendien verplicht om een antwoord te geven op jullie advies! 

Maar hoe begin je daar nu aan? Wij vatten voor jullie de lijst samen in 6 thema’s en geven 2 brainstormmanieren om hiermee aan de slag te gaan.

  • Schrijfgesprek: Knip de 6 thema’s uit en plak ze elk op een groot blad papier. Verdeel de bladen over de ruimte. Jullie lopen in stilte rond en schrijven op elk blad jullie ideeën. Je mag ook ‘vind ik ook’ of ‘cool!’ schrijven bij een idee van een ander, of er op verder werken. Jammer genoeg kan je niet alle ideeën uitvoeren. Er moet een keuze gemaakt worden: iedereen mag over alle bladen heen 3 keer een kruisje zetten bij de beste ideeën. Daarna bespreek je de 6 ideeën waar de meeste kruisjes bij staan. Kies er 4 uit die jullie zeker dit jaar gaan uitvoeren. Zo hou je ook nog wat ruimte voor nieuwe ideeën later op het jaar. 
  • Groepsgesprek: verdeel de leerlingenraad in 6 groepjes, elk groepje bedenkt ideeën rond 1 thema. Je kan hiervoor deze posters gebruiken. Jammer genoeg kan je niet alle ideeën uitvoeren. Er moet een keuze gemaakt worden: Elk groepje vertelt hun beste idee aan de anderen. Samen kiezen jullie daaruit 4 ideeën om dit jaar uit te voeren. Zo hou je ook nog wat ruimte voor nieuwe ideeën later op het jaar.

> Opgelet: Bij een brainstorm zijn alle ideeën goed. De ‘ja, maar’ komt pas later. 

2. Bevragen bevragen bevragen 

Top! Jullie kozen een thema om rond te werken en bedachten eventueel al enkele concrete ideeën. Belangrijk is dat je nu ook de stem van anderen te weten komt. Jullie zijn tenslotte de vertegenwoordigers van alle leerlingen op school.

Hier vind je snelle-leuke-makkelijke manieren om te bevragen.

3. Naar de directie 

Genoeg stem en mening gevonden? Tijd om deze naar de directie te brengen. Met deze tips bereid je je voor op het gesprek. Wil je nog sterker in je schoenen staan? Train dan je argumentatieskills met de dooddoener memory.

 

Reacties