Nieuwe voorzitter Scholierenkoepel bindt strijdt aan met de puntencultuur

17 apr 2019

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) heeft een nieuwe voorzitter: Johan Xhonneux mag zich de nieuwe woordvoerder van de leerlingen in het Vlaamse middelbaar onderwijs noemen. De enthousiaste Brusselaar wil meteen een thema op de onderwijsagenda zetten: “Kick af van de puntencultuur!”

Johan Xhonneux is 17 jaar oud en is leerling in het Koninklijk Atheneum Etterbeek in Brussel. Hij werd verkozen als opvolger van Joris Janssens die om persoonlijke redenen stopte als voorzitter van VSK.

“Het is een hele eer om de stem van de scholieren te verkondigen,” aldus Johan, “en daarom wil ik onmiddellijk de drang naar punten en rapporten aankaarten.” Hij verkondigt niet zijn persoonlijk mening, maar die van meer dan 17.000 scholieren die het afgelopen jaar werden bevraagd. “School kan zoveel meer zijn dan een voortdurende race van rapport naar rapport.”

“Wij komen ’s avonds thuis van school en onze ouders zagen op Smartschool al of we een 4, een 7 of een 9 haalden op een taak. Zondere verdere uitleg zegt zo’n eenzaam punt toch niks? We gaan toch niet naar school om punten te halen, maar om dingen bij te leren? Nu worden we afgerekend in plaats van bijgestuurd. Dat is de wereld op z’n kop.”

Op 24 april stelt VSK alles voor wat de scholieren vragen van het onderwijs. Eén zo’n vraag stellen ze aan de makers van digitale leerplatformen zoals Smartschool: voorzie ook mogelijkheden om feedback te geven aan de leerlingen die niet gebaseerd zijn op cijfers of punten, maar bijvoorbeeld op leerdoelen of studievoortgang. Veel scholen zetten de stap naar een experiment niet omdat het technisch niet kan en dat vinden de scholieren niet correct.

 

Wil jij als eerste weten wat scholieren vragen? Schrijf je dan in op deze mailinglijst, dan krijg jij als eerste onze vragen in je mailbox. (Je krijgt maximaal drie e-mails van ons. Daarna verwijderen we alle gegevens.)

Jij wil als eerste weten wat scholieren vragen? Schrijf je dan in op deze lijst:

* indicates required