Ook in januari WELKOM

14 dec 2020

Nog meer dan andere jaren zullen er leerlingen na kerst van studierichting en zelfs van school veranderen. Geen lachtertje zo halfweg het schooljaar moeten aarden in een andere groep, in een nieuwe omgeving. Zeker dit jaar als je iedereen moet leren kennen vanachter een mondmasker, mogelijk maar deeltijds fysiek op school bent in een nieuw gebouw met looprichtingen, met extra coronaregels…

Daarom, beste Conflixers, leerlingenraden en alle andere betrokken scholieren: Bedenk nu met je team hoe jullie nieuwe leerlingen niet uit het oog verliezen! Hoe zorg je voor een warm welkom? Bundel de ideeën en maak gebruik van een actieplan om snel tot een concrete actie te komen:

  • Garandeer een warme klassfeer. Schrijf de klastitularissen aan om bij de eerste lessen in januari zeker in te zetten op het groepsgevoel in hun klas. Je kan ze ook al meteen concrete tips meegeven met deze snel-klaar-acties, deze energizers of verwijs naar sfeeropschool.be!
  • Vraag na welke leerlingen nieuw zijn. Stuur hen al in de vakantie een berichtje om hen welkom te heten.
  • Doe na de eerste week school een check-in: spreek met hen even (online) af en check hoe het loopt.
  • Als Conflixer of betrokken medeleerling kan je hen uiteraard steeds eens terloops aanspreken. Maak jullie je als Conflixers of leerlingenraad kenbaar. Zodat ze weten dat ze ook bij jullie terecht kunnen.
  • Herhaal de leuke onthaalacties van september die snel en eenvoudig terug op te pikken vallen: een flyer waarin jullie je voorstelden, een welkomstboodschap op de muur,… 

Reacties