Samenwerkingsopdrachten

Teambuilding... Hoe doe je dat? 

Praktische tips vind je hier.

Enkele leuke samenwerkingsopdrachten:

Op X voeten, Y handen,…

Probeer met de hele groep leerlingen op 8 voeten, 5 handen, 2 knieën, 1 poep en 1 hoofd te gaan staan. Gebruik enkel elkaar als steun of hulpmiddel. Stoelen, muren of tafels zijn niet toegestaan! Originele constructies van gestapelde leerlingen gegarandeerd!

Mijnenveld

Teken met krijt op de speelplaats een veld met 5 kolommen en 5 rijen. Teken dit zelfde veld ook na op een papier dat je aan de begeleider geeft. In sommige vakken zet hij een kruisje. In dat vak ligt dus een mijn. Op het veld op de grond zie je dit natuurlijk niet. Enkel de begeleider weet waar de mijnen liggen. De leerlingen staan aan één kant van het veld.

Doelstelling? Met de hele groep levend de overkant bereiken. Één per één gaan de leerlingen het veld op. Stapt iemand op een mijn? Dan roept de begeleider BOEM! De leerling moet terug en opnieuw proberen. Probeer met de hele groep elkaar te coachen. Onthoud waar de mijnen liggen en help elkaar naar de overkant! 

Het ei en de code

Over 15’ valt er een ei van op de tweede verdieping van het schoolgebouw op de speelplaats kapot. Tenzij de leerlingen erin slagen om de sleutels van de auto van mevrouw Jansens te vinden in het lokaal, de auto 1 meter naar voor te verplaatsen, waardoor de code die op de grond geschreven staat zichtbaar wordt, de code in te typen in hun gsm, te bellen naar het nummer en op de voicemail te horen waar het materiaal verstopt ligt waarmee je iets kan maken om het ei op te vangen.

Het elastiekje

Wie kan als snelste een elastiekje van op de neus rond de nek krijgen door gekke bekken te trekken? Dit is een ideale opdracht om eens snel tussendoor te doen op een leerlingenraad. Het is grappig, je hebt weinig materiaal nodig en is snel gedaan.
Je spant een elastiekje op je neus en achter je hoofd. Vanaf het moment dat het elastiekje hangt mag je het niet meer aanraken met je handen. Nu moet je (door gekke bekken te trekken) het elastiekje proberen rond je nek te krijgen. De snelste wint!

Drinken met een lang rietje

Dit is een ideale opdracht om te doen met 2 groepen tegen elkaar.
Elke groep staat echter de lijn. Aan de overkant (op ongeveer 10 meter afstand) staat een emmer met water. Het doel is om als eerste de emmer leeg te drinken (Of binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk uit de emmer te drinken).
De groep krijgt als materiaal enkel een hele hoop rietjes en mag nooit over de lijn stappen. Ze moeten dus een super lang rietje maken om de emmer leeg te drinken.

Hoepelwave

Welke 20 mensen kunnen als snelste de hoepel doorgeven?
Elke groep vormt een rij met handen in elkaar. Bij de eerste persoon in de rij wordt er een hoepel rond zijn/haar losse arm gehangen. Het doel is om de hoepel zo snel mogelijk bij de laatste persoon te krijgen. Je mag de handen niet lossen tijdens de oefening en kan dus enkele de hoepel doorgeven door er zelf door te kruipen.

Complimentenpitstop

Iedere deelnemer krijgt drie post-its en moet binnen de minuut op elke post-it een compliment  schrijven. Nadien worden de post-its op de persoon die je wilt complimenteren geplakt!

Blackbox

Maak briefjes met eigenschappen (bvb:  is de liefste, de stoutste, zou het snelst iets kunnen opeten, heeft de beste glimlach…).
Iedereen van de groep moet een briefje hebben van elke eigenschap. Schrijf nu bij iedere eigenschap de naam op van iemand in de groep bij wie jij deze eigenschap het meest passend vindt en doe die namen  in de ‘black box’ (kan een doos zijn, een zak, …) .
De begeleidende leerkracht of voorzitter telt hoeveel elke naam voorkomt. Eventueel kan je iedereen laten voorspellen hoeveel keer hij of zij in de box zal zitten.