Scholieren voorzichtig tevreden over akkoord nieuwe eindtermen

27 okt 2017

In 2016 kregen we van 17.000 leerlingen een antwoord op de vraag 'Wat wil jij leren op school?' Nu, een dik jaar later, is er in het Vlaams Parlement eindelijk een akkoord over de krachtlijnen van die nieuwe eindtermen. Er werden 16 'sleutelcompetenties' opgesteld, die aan de basis liggen van de eindtermen.

In ons Scholierenrapport uit 2016 spraken leerlingen zich uit over die nieuwe eindtermen. De Vlaamse Regering heeft met heel wat ideeën van de scholieren rekening gehouden: meer aandacht voor burgerschap, een sterkere focus op mentale gezondheid, het invoeren van financiële competenties, zelfbewustzijn en zelfexpressie ... Daar zijn we uiteraard erg blij mee. 

Er ligt wel nog een heleboel werk op de plank. Een hele club van ontwikkelingscommissies gaat de echte eindtermen ontwikkelen. VSK volgt op en zorgt ervoor dat de stem van scholieren luid blijft klinken.

Minister Crevits wil op 1 september 2018 zowel de modernisering als de nieuwe eindtermen laten starten. Maar het is belangrijk voor de scholieren dat scholen de kans krijgen om dit verder uit te werken. Als je echt sterk uit de startblokken wil schieten, is er dus nog veel nodig. Schoolboeken aanpassen, scholen mee op de kar krijgen, leerkrachten opleiden … en zeker ook leerlingen informeren over de gevolgen van al de veranderingen op hun schoolloopbaan.

Hoe gaan die eindtermen er nu eigenlijk uitzien?

De nieuwe eindtermen zullen vertrekken vanuit 16 sleutelcompetenties. Hoe die ingevuld gaan worden zal de komende maanden duidelijk worden. Nadien moeten de koepels en de netten die eindtermen nog vertalen in leerplannen. Pas daarna kunnen scholen en leerkrachten er zelf mee aan de slag.

Lees er alles over op de site van Klasse

Reacties