Scholieren vragen een échte proclamatie

10 jun 2020

De Vlaamse Scholierenkoepel vraagt aan de GEES en minister van Onderwijs Ben Weyts toelating voor scholen om voor de zomervakantie een proclamatie te organiseren. Concreet willen we dat een gezamenlijke 'offline' diploma uitreiking kan vanaf 24 juni tot 200 leerlingen en leerkrachten. Meer mag altijd. Momenteel is deze versoepeling voorzien op 1 juli, maar dat is net te laat. We vragen om een uitzondering te maken voor de leerlingen die enkele dagen voor die datum afstuderen.

"Het is voor jongeren een bijzonder schooljaar geweest, met veel afstand, stress en heel weinig aanbod. De overheid kan met een kleine ingreep ervoor zorgen dat we samen toch een beetje feestelijk kunnen afsluiten." aldus Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel.

Dat dit liefst in open lucht doorgaat en met mondmaskers waar nodig, lijkt vanzelfsprekend. "Een beetje creativiteit, liefst nog in samenspraak met leerlingen, moet toch voor haalbare proclamaties zorgen. Laat leerlingen en leraren misschien zelf iets te drinken meenemen. Je kan zorgen dat (groot)ouders thuis of in de auto kunnen meevolgen via een webcam. Maak er vooral een feest van."

Notte bedankt ook elke directeur en leraar die alles uit de kast haalt om voor en met leerlingen toch voor een mooie jaarafsluit te zorgen. "Scholieren weten ook wel dat het voor de schoolteams een zwaar jaar is. Het afstudeerfeest van hun leerlingen is ook voor hen."

Reacties