Uitnodiging verkiezingen

02 okt 2021

Jij bent kandidaat bij de verkiezingsdag van de Vlaamse Scholierenkoepel, nu zaterdag 2 oktober op ons kantoor in Brussel. Hier vind je informatie en een voorbereidende opdracht. We bundelen deze voor alle mandaten die we zaterdag verkiezen, bereid enkel voor wat voor jou telt.

Je vindt hier het verkiezingsboekje dat elke aanwezige scholier krijgt. Daarin staat wat de kwaliteiten en talenten zijn voor elk mandaat, op die manier kan je inschatten waar de stemmers rekening mee gaan houden.

Onderaan vind je nog wat praktische informatie zoals waar je moet zijn, om hoe laat alles begint en gedaan is en dat je geen eten moet meebrengen.

Ben je geen kandidaat voor een mandaat en wil je graag komen om mee te doen en te stemmen? Schrijf je dan hier in. 

In grote lijnen is dit hoe elke verkiezing zelf zal gaan

 • Je krijgt de kans om jezelf voor te stellen en de opdracht die je hebt voorbereid.
 • Dan beantwoord je vragen van de aanwezige scholieren
 • Daarna wordt de procedure uitgelegd aan de scholieren die stemmen, er wordt nagegaan of voor hen alles duidelijk is, en of ze van jullie genoeg weten. Dan wordt er gestemd, terwijl jullie als kandidaten samen in een andere zaal wachten.
 • Hoe werkt het stemmen? Elke scholier die aanwezig is, mag stemmen. Voor ondervoorzitter mogen scholieren één naam aanduiden, omdat er maar één ondervoorzitter verkozen wordt. Die persoon moet de helft van de stemmen halen. Als er na één ronde niemand de helft heeft, doen we het stemmen (niet het voorstellen en de vragen) nog eens met de twee kandidaten met de meeste stemmen. Voor de Raad van Bestuur en de scholierenvertegenwoordigers mogen de scholieren op meerdere kandidaten stemmen, omdat er daar meer mensen verkozen worden. Ze mogen alle namen aanduiden van wie ze vinden dat die het goed zouden doen. We tellen daarna het aantal keren dat een naam is genoemd. De scholieren met de meeste stemmen worden verkozen, enkel als ze meer dan de helft van het aantal scholieren kunnen overtuigen om hun naam te noteren. Bij een gelijk aantal stemmen voor de laaste plaats(en) kan er ook daar een tweede ronde zijn.

 

Ondervoorzitter

Bereid een tekstje voor van een minuut waarin je jezelf voorstelt en vooral ook duidelijk maakt waarom jij een goeie ondervoorzitter van VSK zou zijn.

Eén vraag die we gaan stellen, geven we je graag mee, dan kan je die voorbereiden: “Heb je ervaring in het voorzitten van een vergadering, en wat deed je dan?”

Dit zijn de kandidaten:

 • ...

Bestuur

Bereid een tekstje voor van een minuut waarin je jezelf voorstelt en vooral ook duidelijk maakt waarom jij een goeie bestuurder van VSK zou zijn.

Eén vraag die we gaan stellen, geven je graag mee, dan kan je die voorbereiden: “Wat betekent de missie van VSK voor jou persoonlijk? Hoe ga die waarmaken als bestuurder van VSK?”

Dit zijn de kandidaten, er worden vier bestuurder verkozen:

 • ...

 

Scholierenvertegenwoordiger

Bereid een tekstje voor van een minuut waarin je jezelf voorstelt en vooral ook duidelijk maakt waarom jij een goeie vertegenwoordiger van alle Vlaamse scholieren zou zijn.

Kies één standpunt van de Vlaamse Scholierenkoepel op www.stemvanscholieren.be (een geel vakje). Bedenk iemand in je hoofd die het daar niet onmiddellijk mee eens zou zijn: je directeur, de minister van Onderwijs, je leerkracht geschiedenis… Bereid één argument voor waarmee je die persoon zou overtuigen van ons standpunt. (Dat argument mag niét zijn: “omdat scholieren het willen.”)

Dit zijn de kandidaten, er worden er maximum 6 verkozen. Enkele kandidaten gaven al aan dat ze zich terugtrekken, mochten ze verkozen worden als bestuurder:

 • ...

 

Praktische info

 • We starten om 10u op het VSK kantoor in Brussel (Nijverheidsstraat 10,1000 Brussel); Vanaf half 10 ben je welkom. Kom je met de trein? Dan spreken we om 09u40 af aan de Starbucks in Brussel-Centraal. (Zoek onze vlag!) We stappen samen naar het kantoor. 
 • De dag eindigt om 17u
 • Wij voorzien een broodjeslunch en drank
 • We betalen je trein tram of bus ticket terug. Koop het liefst een Go Pass of weekendticket. 
 • Eerst leggen alle leden van de Algemene Raad een eed af. Daarna kiezen de aanwezige scholieren: een ondervoorzitter. Na de middag volgen de  volwassen bestuurder, bestuurders voor de RvB en scholierenvertegenwoordigers. Tussendoor doen we ook nog een kick-off voor ideeën om het onderwijs beter te maken. Je vindt hier gedetaileerde programma op

Reacties