Vlaamse Scholierenkoepel wil alle drempels weg voor zelftest

12 jan 2022

Vorige week gaven de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs de sterke aanbeveling aan elke scholier om zich wekelijks te testen op het coronavirus. “De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) wil de beleidsmakers vragen om zo’n zelftest voor elke scholier die er eentje wil afnemen ook effectief mogelijk te maken,” stelt voorzitter Mauro Michielsen (16).

Niet enkel de kostprijs kan daarbij een reële drempel zijn, ook de ouders of omgeving zijn een factor in het niet kunnen vastkrijgen van een zelftest.“Daarom zou het een meerwaarde zijn om zelftesten via scholen of andere manier zonder drempels aan scholieren aan te bieden,” aldus Michielsen. VSK is het voorstel genegen van o.a. stad Kortrijk, de Gezinsbond en het Kinderrechtencommissariaat om zelftesten gratis aan te bieden minstens voor scholieren in kwetsbare gezinnen. Al moeten andere drempels ook bekeken worden.

VSK kreeg gemengde signalen rond de zelftesten binnen en beseft dat niet elke scholier staat te springen om deze bijkomende aanbeveling op te volgen.Net daarom vindt VSK het van cruciaal belang om alle mogelijke drempels weg te nemen. “Heel wat scholieren hebben liever een wisser in de neus dan dat de school dicht moet,” vult Michielsen aan, “en er zijn ook scholieren die zelf risicopatiënt zijn of wiens ouders extra moeten oppassen.”

“Elke scholier moet een zelftest kunnen afnemen wanneer die dat wil. Of dat nu is om naar school te gaan, of om de grootouders te bezoeken, of om vrienden te beschermen,” besluit Michielsen.

Reacties