Zorg voor één inschrijvingsperiode op elke school

21 jun 2018

​Hoewel er in de onderhandelingen over het inschrijvingsdecreet rond heel wat zaken onenigheid is, lijken alle partijen het wel eens over de meerwaarde van een gezamenlijke inschrijvingsperiode. Daarom vragen we als Scholierenkoepel aan het parlement om niet langer te treuzelen, maar om tenminste hier toch snel werk van te maken. 

Ouders die kamperen voor de schoolpoorten, leerlingen die op alle scholen waar ze zich proberen in te schrijven op de wachtlijsten terechtkomen... Het zijn pijnlijke taferelen die de laatste jaren telkens terugkeren. Daarom besloten de partijen uit de Vlaamse regering enkele maanden geleden opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten om werk te maken van een nieuw inschrijvingsdecreet.

Leerlingen vragen al langer om één centraal aanmeldingssysteem, met overal dezelfde inschrijvingsperiode. Nu verschillen de data waarop kan ingeschreven worden. Scholen kunnen tegen mekaar opbieden door de start van de inschrijvingen steeds te vervroegen. Daardoor zien veel ouders en leerlingen door de bomen het bos niet meer.

Gevolg is dat veel leerlingen zo snel mogelijk worden ingeschreven, vaak op meerdere scholen tegelijk, vanuit de angst van hun ouders dat ze anders uit de boot vallen en helemaal geen school vinden. Hierdoor krijgen leerlingen niet de kans om goed na te denken over hun school- en studiekeuze. De vele dubbele inschrijvingen zorgen er ook voor dat veel scholen onterecht vol denken te zitten, wat voor leerlingen die daardoor op de wachtlijst belanden een zomer van onnodige onzekerheid betekent.

Daarom stellen we vanuit de leerlingen heel duidelijk de vraag: spreek voor alle Vlaamse scholen samen één periode af voor de inschrijvingen en laat deze zo laat mogelijk in het schooljaar vallen, wanneer leerlingen een beter beeld hebben van de toekomst van hun schoolloopbaan. Moedig scholen ook aan om zo veel mogelijk in te stappen in een gedeeld aanmeldingssysteem . Zo krijgen alle leerlingen de tijd om na te denken over het vervolg van hun schoolcarrière, komen ze niet op de inschrijvingslijst van meerdere scholen tegelijk terecht en is het voor iedereen duidelijk vanaf wanneer ze kunnen inschrijven. Haast en spoed is tenslotte zelden goed, en zeker niet bij een beslissing die zo belangrijk is als de schoolkeuze.

Reacties