Inspraak en participatie

14 manieren om (snel) de mening van alle leerlingen te weten

Vergaderen met de hele school is geen goed plan. Er zijn gelukkig genoeg andere manieren om de mening te vragen van de hele school. Maar waarom zou je dat doen?

Vergaderen met de hele school is geen goed plan. Er zijn gelukkig genoeg andere manieren om de mening te vragen van de hele school. Maar waarom zou je dat doen?

  1. Het staat in de wet (enkel voor leerlingenraden)
  2. Jullie zijn maar een klein groepje en waarschijnlijk vertegenwoordigen jullie niet alle graden, jaren, richtingen… op school. Jullie kunnen simpelweg niet weten wat de hele school denkt.
  3. Met meer weet je meer en heb je meer ideeën.
  4. Macht van de massa! "80% van alle leerlingen op school vindt dat…" maakt meer indruk op de directeur dan "12 leerlingen zijn van mening dat…".

Sandwichmannen

Leerlingen lopen met een kartonnen doos als harnas over de speelplaats. Op elke doos staat een andere vraag. De rest van de school kan hun mening komen opschrijven. De sandwichmannen spreken ook zelf groepjes leerlingen aan om hun idee op te schrijven.

De tafel

Zet een oude caravan, tent, of - als je ’t eenvoudig wil houden - een tafel op de speelplaats, bevolk die met enkele enthousiastelingen van de leerlingenraad.

Onderwerp de leerlingen aan een vragenlijst over de school, ga op zoek naar hun diepste verlangens voor en vragen over de school, en vertel hen en passant waar die rakkers van de leerlingenraad eigenlijk mee bezig zijn.

Een muurkrant

Werd er iets georganiseerd op school en wil je achteraf te weten komen wat iedereen ervan vond? Hang dan een groot blad op in een centrale plaats van de school, leg er een aantal stiften bij, en laat iedereen zijn impressies erop schrijven.

'Dit kan anders!' - borden*

De leerlingenraad loopt in groep rond in de school en gaat op zoek naar plaatsen die anders kunnen of die interessante mogelijkheden bieden. Daar plaatst de leerlingenraad grote witte borden met daarop: “Dit kan anders …”.

De leerlingen kunnen nu schrijven hoe ze die plaats graag willen omgetoverd zien!

*Over deze methodiek vind je nog meer info in de werkmap Oprechte deelneming (2009) van Doedèskadèn vzw in samenwerking met het Kinderrechtencommissariaat. Deze map is gratis te downloaden via https://doedeskaden.be/tekst/oprechte-deelneming/

Nog 10 populaire, zotte en uitdagende ideeën om meningen te bevragen

Geschreven door
Marieke
op