Inspraak en participatie

Vergroot de impact van je leerlingenraad: 10 Tips voor betere promotie

Boost je leerlingenraad: 10 tips om je promotie te verberteren.

1. Gebruik beelden.

Een beeld trekt de aandacht en spreekt voor zich. Reclame voor de soepverkoop? Verspreid foto’s van een kom dampende soep op papieren onderleggers in de refter. Hang enkele dagen voor De Dag van de Jeugdbeweging foto’s op van jongeren in actie. Schrijf de info over de voetbalmatch ‘Leerkrachten tegen leerlingen’ op posters van echte voetbalteams. Of zet onder een foto van een leerkracht in voetbaloutfit: ‘Come and beat me!’

2. Gebruik zo weinig mogelijk tekst.

Bestudeer de affiche van jouw favoriete fuif of festival. Vergelijk de tekst met een affiche van jouw leerlingenraad. Wat kan je weglaten? Welke woorden klinken het best? Kan je tekens gebruiken in plaats van tekst?

3. Zorg dat je informatie juist is.

Klinkt logisch, maar een fout is snel gemaakt. Laat je promomateriaal altijd door minstens 2 mensen nakijken. Is de datum juist? Kost een hotdog echt 1 euro? Staan er geen spelfouten in? Nogmaals, is de datum juist?

4. Werk mee aan mond-aan-mond reclame.

Spreek enkele leerkrachten aan die jullie werkgroep tof vinden. Vraag hen om in hun klassen, op de speelplaats, in de leraarskamer … jullie boodschap te verspreiden.

5. Verspreid een boodschap die leerlingen wakker schudt.

Maak het relevant voor je doelgroep.
Bijvoorbeeld:
- Jouw schoolrekening = wel 90 Netflixabonnementen!
- Ik wil niks veranderen aan het schoolreglement want ik schrijf het te graag over tijdens de strafstudie.
- Koeien grazen, leerlingen niet. De leerlingenraad vraagt de directie om het gras te maaien zodat we op het gazon kunnen zitten. Teken hier de petitie.

6. Gebruik een opvallende vorm.

De meeste flyers zijn rechthoekig, zwart-wit en zo groot als één vierde van een gewoon blad. Deel dus eens kleurrijke, driehoekige flyers uit. Met de papiersnijder van de school versnijd je met gemak 500 briefjes per minuut.

7. Maak mensen nieuwsgierig.

Prikkel je medeleerlingen met een ‘teaser’: verspreid vreemde voorwerpen die iets, of net niets, met je actie te maken hebben. Of druk enkel een symbool van je actie op flyers die je overal laat liggen. Je kan het mysterie ook zelf beetje bij beetje onthullen: hang overal vraagtekens op, voeg dan een datum toe en tot slot een uur of een plaats.

8. Zet het voordeel van je evenement in de kijker.

Bijvoorbeeld:
- Wil jij liever eens ’s nachts op school zitten? Grijp je kans en geef zelf les in het donker tijdens ‘De 24u van de leerling’.
- Geen zin om ’s morgens boterhammen te smeren? Ontbijt ten voordele van de leerlingenraad!
- Leg eventueel wat extra druk: filmavond bijna volzet, laatste dag wereldwinkelproducten …

9. Humor werkt.

Betaal je te veel voor al die kopies op school? Maak dan je eigen Humo radiospot. ‘Die ochtend op het secretariaat… Jenny, secretaresse, bijna gestikt in een massa papier.’ Of zet je eis kracht bij door grappige foto’s of cartoons. Hou het wel plezant: gebruik geen kwetsende taal en lach je medeleerlingen of leerkrachten niet uit.

10. Denk verder dan flyers en affiches!

Maak reclame via een podcast, je schoolradio of de intercom. Projecteer een uitnodiging in powerpoint tegen de witte muur in de refter. Zet een banner onderaan je mails. Drop een filmpje op YouTube. Of straffer nog: verkoop je rozen met Valentijn? Voer een geurcampagne en verspreid met wc-spray een rozengeur!

Extra: Kies voor de positieve aanpak.

Keur niet gewoon af wat ‘slecht’ is (roken, afval maken, onbeleefd zijn …). Voer bijvoorbeeld je eigen BOB-campagne: JOS loopt naar de vuilnisbak. MARCEL is vriendelijk. Zet je slagzin op sleutelhangers of fluobandjes.

Geschreven door
Flor
op