Ben jij een scholier in het middelbaar onderwijs? Ben je iemand met een sterke mening? Wil je verandering in het onderwijs? Wil jij deel zijn van de leukste vriendengroep van Vlaanderen? Kom bij de Scholierenkoepel!
Hoe? Dat lees je hier!

Bij de Scholierenkoepel zijn scholieren aan zet. Wat willen we daarmee zeggen? Alles wat we doen bij de Scholierenkoepel, gebeurt letterlijk door Scholieren. Van je mening delen vanuit je zetel, meedoen aan activiteiten, journalisten te woord staan, workshop geven aan een zaal vol directieleden, … tot het zelf besturen van onze organisatie. Scholieren doen het. De Scholierenkoepel wil een tweede thuis zijn voor scholieren met wilde dromen of ideeën om ons onderwijs beter te maken.  Een team van volwassen medewerkers ondersteunt hen daarbij. 

Wat kan ik doen bij de Scholierenkoepel? 

Je maakt je engagement zo klein of zo groot als je zelf wil. We willen jullie vooral stimuleren, nergens toe verplichten. Kom gerust  af met eigen voorstellen of pik in op de oproepen en initiatieven uit het team of groep. Hier een greep uit enkele voorbeelden van wat je kan doen:

Ik deel vanuit mijn zetel  mijn mening over onderwijs
Hou onze social media in de gaten en deel je mening over onderwijs. We doen vaak bevragingen of organiseren online debatten.

Ik kom naar een activiteit
Bij de Scholierenkoepel organiseren we verschillende activiteiten om elkaar en de organisatie beter te leren kennen. Op Kaap-Het-Kantooor en op weekends werk je aan je eigen ideeën of die van anderen. Ook gaan we regelmatig in debat. Je geeft zo input aan projecten, journalisten en/of de minister. Hou onze agenda op de website en ons Instagramaccount voor vrijwillgers in de gaten!

Ik grijp een kans
Ik ga mee met een vormingsmedewerker en geef een workshop aan een zaal vol leerkrachten en directieleden. Ik deel mijn ervaring over het lerarentekort aan een journalist van De Standaard. Of ik presenteer op de Actiedagen voor honderden leerlingenraders. Of of! Regelmatig zijn er kansen vanuit de organisatie. Hou hiervoor zeker de instagram van scholierenbende in de gaten.

Ik neem deel aan een project
Bij de Scholierenkoepel kan je als scholier hulp krijgen om je idee over onderwijs te realiseren. Dit kan gaan van een kleine actie die je op je school wil veranderen tot een project waarbij je met andere scholieren samenwerkt over een onderwijsthema.  Heb jij een wervend idee over het onderwijs en wil je hier mee aan de slag? Kom naar onze kick-off of contacteer Jan ( jan@scholierenkoepel.be).

Ik neem een mandaat op bij de Scholierenkoepel
Wil jij dé scholieren vertegenwoordigen of meebeslissen over hoe onze organisatie werkt? Dan kan je je in september kandidaat stellen voor één van deze mandaten. Elk jaar opnieuw verkiezen jullie een bestuur, scholierenvertegenwoordigers en een Algemene Raad. 

In ‘t kort? Het bestuur zijn de bazen van de Scholierenkoepel. Als voorzitter ben je het gezicht naar de buitenwereld. Je komt vaak in de pers en zit mee aan tafel bij het ministerie van onderwijs. Als ondervoorzitter ben je aanspreekpunt voor vrijwilligers en leidt de vergaderingen met scholieren. Als scholierenvertegenwoordiger breng je de stem van de scholieren in de vergadering van de Vlaamse Onderwijsraad. Als lid van de Algemene Raad zorg je dat onze organisatie altijd van de scholieren blijft. Jullie komen 3 keer per jaar samen om mee te beslissen over onze plannen.
In ‘t lang? Meer informatie vind je hier. 

Wist je dit al?

De Scholierenkoepel vindt  het belangrijk om zo  toegankelijk mogelijk te zijn voor alle scholieren. Daarom zijn onze activiteiten gratis. Daarnaast betalen we ook al je verplaatsingskosten terug.

Sluit je aan bij de tofste scholierenbende: Laat hier je e-mail of andere gegevens achter! Iemand van het bestuur of team contacteert je zo snel mogelijk. Contacteer je ons zelf al graag? Chat met ons via @scholierenbende op Instagram of stuur een mailtje naar kathleen@scholierenkoepel.be.