Waarom de ideeënbus niet werkt (en wat dan wel)
Tips & tricks voor alternatieven voor een ideeënbus!
Leerlingenraad wil ideeën van leerlingen verzamelen.
Leerlingenraad schildert een doos en maakt er een gleuf in.
Leerlingenraad zet ideeënbus.
Ideeënbus blijft leeg.
Is dat voor jou herkenbaar? Je bent niet de enige!
Maar veel leerlingen zitten toch met ideeën? Hoe komt het dat die niet in de ideeënbus terecht komen? Simpel: er zijn teveel dingen die leerlingen tegenhouden. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor.
- De leerlingen weten niet wie die bus daar gezet heeft, wanneer die wordt geleegd, wie er met de ideeën aan de slag gaat en hoe, waarvoor die ideeën moeten dienen, …
- Oplossingen = geef al die informatie duidelijk mee en plak er een concrete vraag (niet ‘wat wil je veranderen’ maar wel ‘welke schoolregel moet aangepast worden’)
- Sommige leerlingen vinden een ideeënbus niet cool.
- Oplossingen = maak er iets leuks van. Geef leerlingen een snoepje als beloning voor een idee, verkondig op voorhand dat er €300 budget is en dat het beste idee zal gerealiseerd worden, zorg voor een echte ideeën’bus’ (voertuig) op de speelplaats, …
- Sommige leerlingen schrijven niet graag of kunnen dat niet zo goed.
- Oplossingen = bied verschillende mogelijkheden aan om je idee te delen. Sommige schrijven liever, andere praten liever met 1 iemand, nog anderen doen het graag in groep. Sommigen vinden het leuk om hun ideeën rechtstreeks aan de directeur te vertellen, anderen willen dit enkel delen met iemand die ze goed kennen. Je kan het hen ook eens vragen, hoe zij het liefste hun ideeën aan de leerlingenraad willen meegeven.
- Sommige leerlingen passeren nooit langs de plek waar de ideeënbus staat. En wie daar wel passeert, heeft niet meteen pen en papier bij de hand.
- Oplossingen: ga met je ideeënbus naar een plek waar veel leerlingen zijn. Zorg dat je alle nodige materiaal bij de hand hebt.
- Sommige leerlingen willen niet dat anderen zien dat zij een idee in de bus steken.
- Oplossing: bied ook een manier aan om anoniem ideeën in te dienen.
- Sommige leerlingen geloven niet dat er iets met die ideeën zal gebeuren.
- Oplossing: zet de vorige successen van de leerlingenraad in de verf: welke ideeën van leerlingen zijn er al allemaal gerealiseerd?
Twee dingen nog.
- Dit geldt eigenlijk niet alleen voor de ideeënbus, maar voor alle mogelijke manieren waarop je de mening of ideeën van leerlingen wil verzamelen. Als je dus een enquête of een open leerlingenraad organiseert, denk dan op voorhand na hoe je ervoor kan zorgen dat er meer leerlingen deelnemen. Meer inspiratie vind je in onze tool met toffe manieren om leerlingen te bevragen.
- Wat als je dan toch per sé een ideeënbus wil gebruiken? Maak er dan een reizende ideeënbus van. In elk klaslokaal hebben de leerlingen één dag de tijd om ideeën in de bus te steken, waarbij er telkens een leerkracht is die toeziet. Na één dag, haal je de bus op en zet je die in een andere klas. Het hoeft geen ‘bus’ te zijn, denk aan: het geraamte van biologie dat een rugzakje aankrijgt, een basketbal waar een gleuf in gesneden is, een grote foto van de directeur waar post-its op kunnen gekleefd worden … Een concrete vraag er bij en klaar ben je!
Zit je nog met een vraag? Advies op maat nodig voor jouw leerlingenraad? Raadpleeg de leerlingenraaddokter. Dat kan online en is volledig gratis.
Geschreven door
Hanne
op