25 jaar Vlaamse Scholierenkoepel van, voor en door scholieren!

De Vlaamse Scholierenkoepel (voorheen ook gekend als VSK) viert een kwarteeuw leerlingenparticipatie! Wat begon als een mooi idee vanuit de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is ondertussen een goed uitgebouwde, opzichzelf staande vereniging die zich inzet om de stem van scholieren luid te laten klinken op alle plekken waar er onderwijsbeleid gemaakt wordt én om scholieren de tools te geven om zélf mee werk te maken van een nog beter onderwijs.
🎉 25 jaar Vlaamse Scholierenkoepel: een stem voor en door scholieren
Hoe het begon: van idealisme tot erkenning
De kiemen voor de Scholierenkoepel werden gelegd in de jaren '80 en '90, toen leerlingen meer inspraak begonnen te eisen in hun onderwijs. Het Decreet op Leerlingenparticipatie uit 1998 was een kantelpunt: het verplichtte scholen om werk te maken van leerlingenraden en structurele inspraak. In die context werd ook de Vlaamse Scholierenkoepel opgericht, met als missie: leerlingen in het secundair onderwijs een collectieve stem geven. Sindsdien treedt de Scholierenkoepel op als officiële vertegenwoordiger van scholieren in Vlaanderen. We versterken leerlingenraden en laten de stem van leerlingen overal luid klinken. Onze organisatie wordt geleid door scholieren, ondersteund door een professioneel team, en bouwt bruggen tussen scholieren en beleidsmakers op alle niveaus: van Schoolstraat tot Wetstraat.
Leerlingenparticipatie doorheen de jaren
Doorheen die 25 jaar heeft de Scholierenkoepel niet stilgezeten. We kwamen in honderden scholen met onze vormingen over leerlingenparticipatie en peer support. Daarnaastwerden weeen vaste gesprekspartner van beleidsmakers. We brachten de stem van leerlingen tot in het Vlaams Parlement, bij (onderwijs)ministers en in talloze adviesraden. Daardoor werden thema’s zoals welbevinden, inspraak, diversiteit, pesten,... structureel opgenomen in het onderwijsbeleid. Enkele markante verwezenlijkingen:
- Verankering van leerlingenparticipatie: De Scholierenkoepel heeft honderden scholen geholpen bij het opzetten en versterken van leerlingenraden, inspraakstructuren en participatieculturen.
- Beleid beïnvloeden van onderuit: Van de hervorming van het secundair onderwijs tot debatten over B- en C-attesten, eindtermen en mentaal welzijn... De Scholierenkoepel bracht de stem van scholieren tot in het Vlaams Parlement.
- Campagnes en bevragingen: Met campagnes zoals “#wijzijnmee”, “Leerlingen over de lat” en “Spreek je uit” zette de Scholierenkoepel belangrijke thema’s op de kaart. Grootschalige bevragingen gaven duizenden scholieren een forum.
- Een leerschool in burgerschap: Duizenden jongeren hebben via de Scholierenkoepel geleerd om hun stem te gebruiken, samen te werken en verantwoordelijkheid op te nemen – een maatschappelijke impact die niet te onderschatten valt.
De Scholierenkoepel blijft trouw aan haar kern: jongeren zélf aan het woord laten. Elk standpunt vertrekt van input uit scholen, via de Algemene Raad, vanuit enquêtes of lokale werking. In een samenleving die steeds sneller verandert, blijft de Scholierenkoepelinzetten op luisteren, verbinden en versterken. Duizenden scholieren nemen deel aan onze bevragingen. Heel wat scholieren grijpen de kans om hun mening te delen in focusgesprekken. Op basis van al die input komt de Scholierenkoepel verschillende keren per jaar naar buiten met beleidsadviezen en standpunten.
Onze organisatie werkt steeds inclusiever en diverser, met aandacht voor élke stem – ongeacht studierichting, achtergrond of regio.
En nu?
De toekomst van de Scholierenkoepel is die van de scholieren zelf. Met uitdagingen als leerlingwelzijn, digitalisering, onderwijskwaliteit,... blijft de nood aan sterke leerlingenstemmen groot. Wij kijken vooruit met dezelfde overtuiging als 25 jaar geleden: “Jongeren weten wat ze nodig hebben. Geef hen niet alleen een plaats aan tafel – laat hen mee de agenda bepalen.”
25 jaar Scholierenkoepel is dus niet alleen een feest, maar vooral ook een uitnodiging. Want leerlingen hebben nog zoveel te vertellen, te vragen en te veranderen. Samen blijven we bouwen aan scholen waar leerlingen niet enkel leren, maar ook echt mee vormgeven aan hun omgeving.
Bedankt aan iedereen die de afgelopen 25 jaar mee het verschil maakte – leerlingen, scholen, partners en medewerkers. Op naar nog vele jaren samen werken aan sterkere leerlingenparticipatie!