Inspraak en participatie

Boost het imago van je leerlingenraad

Iedereen heeft een imago Of je het nu wil of niet, je werkgroep of leerlingenraad heeft een imago op school. Onbekend – vriendjeskliek – gedreven – tof – altijd iets met eten – middagpauze opgeven – alleen voor de zesdes … Verschillende mensen hebben verschillende meningen over wie jullie zijn. Als je aan jullie imago wil werken, is het goed even stil te staan bij de volgende aspecten.

Iedereen heeft een imago

Of je het nu wil of niet, je werkgroep of leerlingenraad heeft een imago op school. Onbekend – vriendjeskliek – gedreven – tof – altijd iets met eten – middagpauze opgeven – alleen voor de zesdes … Verschillende mensen hebben verschillende meningen over wie jullie zijn. Als je aan jullie imago wil werken, is het goed even stil te staan bij de volgende aspecten.


1. Zichtbaarheid

Zichtbaar zijn op school is een must. Laat bij elke actie duidelijk weten dat het jullie team is die de actie heeft georganiseerd. Zet jullie naam overal bij of gebruik een duidelijk logo. Ook het gebruik van 1 kleur kan effect hebben. Gebruik bv. altijd de kleur geel als jullie iets doen (gele affiches, gele t-shirts …)

2. Gedrag

Het is belangrijk dat jullie als groep toegankelijk zijn voor anderen. Zorg ervoor dat leerlingen naar jullie kunnen toestappen om problemen aan te kaarten. Probeer te vermijden dat jullie als een hecht vriendenkliekje gezien worden, waardoor sommige leerlingen misschien afgeschrikt worden om erbij te komen of ideeën te geven. Uiteraard mogen jullie vrienden zijn, maar zorg dat je nog steeds openstaat voor andere leerlingen.

3. Communicatie

Communicatie is super belangrijk. Je moet niet enkel acties organiseren of ideeën voorstellen aan de directie, je moet er vooral over communiceren naar de andere leerlingen. Zo zien zij ook wat jullie doen.
Zorg er zeker voor dat je communicatie gevarieerd en origineel is, want pas dan zal je steeds de aandacht van je publiek krijgen. Hang de affiches dus eens op een plaats waar niemand het verwacht. Of gebruik een nieuw kanaal om informatie te verspreiden (schoolradio, krijttekening op speelplaats, post’its, stickers, promotiefilmpje …).

4. Acties

Zorg voor variatie in je acties en maak je actie geschikt voor elk publiek. Want toffe actie = toffe leerlingenraad. Organiseer ook niet elk hetzelfde, maar denk eens out-of-the-box. We kunnen je helpen om een origineel nieuw idee te vinden met de volgende brainstormtips. Of vraag VSK om samen met jullie aan de slag te gaan.

5. Informatie

Zorg dat de informatie die je verspreidt steeds juist is. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het zeker niet! Vertel bijvoorbeeld nog niet dat de nieuwe gsm-regel in orde komt als je daarvan nog geen bevestiging hebt gekregen van de directie. De frustratie die je opwekt bij foute informatie straalt namelijk af op jullie werkgroep. Omgekeerd (bij goed – en correct – nieuws) is dat uiteraard ook het geval.

6. Impact

Als leerlingenwerkgroep moet je proberen zoveel mogelijk impact te hebben op de school. Je kan impact hebben op de sfeer, maar zeker ook op het beleid of het schoolreglement. Zoek enkele goeie ideeën en onderneem actie! Pak het wel steeds op een goede gestructureerde en onderbouwde manier aan, dat zal voor een maximaal resultaat zorgen. Een team dat impact heeft in de school zal vertrouwen en respect krijgen van de leerlingen.

Vraag een workshop aan

Geschreven door
Rob
op