Scholierenkoepel

Scholieren en studenten krijgen samen een vaste thuis in Brussel

De Vlaamse Scholierenkoepel en de Vlaamse Vereniging van Studenten zetten een historische stap.

De Vlaamse Scholierenkoepel en de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) openen op maandag 24 april plechtig de deuren van het Vlaamse Scholieren- en Studentenhuis in hartje Brussel. Dat ligt aan het Bloemenhofplein in de Dansaertwijk en moet een centrale plek en uitvalsbasis worden voor studenten en scholieren uit Vlaanderen. Voorzitter van de Scholierenkoepel Lore Sleeckx: “Het betekent voor onze organisatie een historische stap die verschillende voordelen biedt en ons nog meer slagkracht geeft om de scholier én student te vertegenwoordigen. We krijgen voor deze aankoop ook financiële ondersteuning van de Vlaamse Regering.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts trekt financiële ondersteuning uit om de aankoop van het gebouw mee te ondersteunen. Het is een gebouw in art-decostijl uit de jaren 1930. Tot nu huurden ze een gebouw in de Europese wijk. "Die buurt was niet zo bereikbaar, heel duur en helemaal niet aantrekkelijk voor scholieren of studenten", zegt Jef Vandorpe, voorzitter van VVS. 

Door beide organisaties onder een dak te brengen hopen de Scholierenkoepel, VVS en minister Weyts dat er voortaan ook meer samengewerkt kan worden. Het Vlaams Scholieren- en Studentenhuis aan het Bloemenhofplein zal vanaf september 2024 operationeel zijn en kan vanaf dan uitgroeien tot "een nieuw Vlaams baken in Brussel", gelooft Weyts. "We geven onze scholieren en onze studenten letterlijk vaste grond onder de voeten", zegt hij. "Dit is een investering in de Vlaamse aanwezigheid in Brussel, in de slagkracht van de VVS en de Scholierenkoepel."

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts met onze voorzitter Lore Sleeckxx en Jef Vandorpe, voorzitter-ad-interim van de Vlaamse Vereniging van Studenten voor het gloednieuwe Vlaamse Scholieren- en Studentenhuis.

Onze voorzitter, Lore Sleeckx, is opgetogen met de extra steun: “Met deze beslissing erkent deze Vlaamse Regering het belang van een kwaliteitsvolle én straffe vertegenwoordiging van de scholier en de student. We zijn de minister dankbaar dat hij voorziet in deze extra ondersteuning die ons meer zekerheid geeft. We kijken er naar uit om van dit huis ook een echte thuis te maken, samen met onze collega’s van VVS. Nu kunnen we samen nog beter streven naar het best mogelijke onderwijs in Vlaanderen en Brussel!”

Jef Vandorpe, voorzitter-ad-interim van de Vlaamse Vereniging van Studenten: “Het doel van dit nieuw Vlaams Scholieren- en Studentenhuis in Brussel is enerzijds om de participatie van scholieren en studenten aan het onderwijsbeleid nog sterker te maken en duurzaam te kunnen ondersteunen, maar ook om dit symbolisch structureel te verankeren in onze hoofdstad. We zijn dan ook ontzettend blij dat de minister dit doel mee omarmt!”

Contact:

  • Michaël Devoldere, woordvoerder Ben Weyts, 0484/14.08.19
  • Frédéric Piccavet, coördinator Scholierenkoepel, 0476/30.80.16.
  • Eva Druyts, coördinator Vlaamse Vereniging van Studenten, 0475/39.97.73

Geschreven door
Rob
op