In mei verkiest Vlaanderen een nieuwe regering, met daarin ook een Minister van Onderwijs. Hoewel de meeste leerlingen nog niet mogen stemmen, is het cruciaal dat ook zij gehoord worden. Daarom beluisterden we 13.000 leerlingen over onderwijs. Wat zij vragen, vatten we samen in De Stem van Scholieren.
Tussen midden september en 5 oktober vertelden meer dan 10.000 leerlingen via een vragenlijst van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) hoe zij het begin van het schooljaar hebben ervaren in deze vreemde tijden.
De uitbraak van het coronavirus gooit ook het onderwijs stevig door elkaar. Wij verzamelden bij scholieren vijf aandachtspunten voor onderwijs op afstand.
Dankzij de Ketnet-reeks De dokter Bea show komen de lessen seksuele vorming op school terug even in de spotlights. En ook minister Crevits roept scholen op om Relationele en seksuele vorming serieus te nemen. Iets waar wij als Scholierenkoepel alleen maar blij om kunnen zijn.
Ons onderwijs moet dringend de sprong naar meer individuele programma’s durven nemen. Door al haar leerlingen echt te leren kennen, kan de school inschatten waar ze uitgedaagd kunnen worden én waar ze extra ondersteuning nodig hebben. Het risico dat leerlingen anders mentaal uitchecken tijdens de lessen of - nog erger - volledig uitchecken van school, is eenvoudigweg te groot.
Er is nood aan een tijdelijk meldpunt voor scholieren die vinden dat hun rechten niet gerespecteerd worden. Daarom vragen wij jouw getuigenissen.
In 2017 deden we veel. Daarom maakten de scholieren van onze Algemene Raad een eigen selectie hoogtepunten.
In het nieuws vandaag: "De kwaliteit van het Vlaamse onderwijs daalt!"
Is dat zo? En wat zegt VSK daarover?
Ben je een leerkracht die werkt rond participatie, burgerschap of gewoon graag aan de slag wil gaan met de boeiende meningen van je leerlingen? De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) en Vlaamse Jeugdraad (VJR) bereiden voor het nieuwe schooljaar een (online) lessenpakket voor dat helemaal in het teken staat van jongerenparticipatie!
Volgens het laatste PISA-onderzoek zijn Vlaamse leerlingen weinig ambitieus. Toch in vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen. VSK-voorzitter Céline reageert.