Inspraak en participatie

Moet ik gaan stemmen tijdens mijn examenperiode voor de Europese verkiezingen?

De wet zegt dat je moet gaan stemmen: er is opkomstplicht. Er wordt wel niet gecontroleerd of je een stem uitgebracht hebt. Je mag dus blanco stemmen. Wie niet gaat stemmen krijgt een boete. 16- en 17-jarigen krijgen bij deze verkiezingen geen boete als ze niet gaan.

De dag om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen valt op 9 juni. Voor de meeste onder jullie valt dit midden in de examenperiode… 

In België is er een opkomstplicht, geen stemplicht. Er zal dus niet gecontroleerd worden of je effectief een stem uitgebracht hebt. Je mag dus blanco stemmen.

Ga je niet naar het stemlokaal? Dan kun je een boete krijgen tussen de 40 en 80 euro. De regering heeft wel gezegd dat ze die boete niet gaan geven aan 16- en 17-jarigen.

Kan je niet gaan stemmen, maar wil je toch dat je stem gehoord wordt? 

Dan kan je een volmacht aan iemand geven. Dat betekent dat die persoon in jouw naam gaat stemmen. Dat moet die persoon in het stembureau doen waar jij je stem volgens je oproepingsbrief moet uitbrengen.

Let op! Dit is niet zo maar een afspraak tussen jullie beiden. Je moet er dit formulier voor invullen. Voor jullie is deze reden dus van toepassing op het formulier: Studie : bevestiging door onderwijsinstituut, hieronder.

Dat betekent dus dat de school op het formulier bevestigt dat je het te druk hebt met de studie om te gaan stemmen.

Samengevat:

  • Jij vult het eerste kader in (volmachtgever)
  • De school vult de bevestiging in
  • De persoon die in jouw naam gaat stemmen vult het derde kader in (volmachtdrager)

Voor meer info over de verkiezingen, neem dan zeker een kijkje op ‘t Is aan u!

Geschreven door
op