Inspraak en participatie
Leren op school

Feedbacktool

De Vlaamse Scholierenkoepel heeft een gratis en online feedbacktool zodat elke leerkracht betrouwbare en zinvolle feedback kan verzamelen bij zijn/haar leerlingen.

Duizenden leerkrachten zijn al bekend met de Feedbacktool van de Vlaamse Scholierenkoepel. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek waarmee je je leerlingen kan vragen wat ze vinden van de lessen. Zo krijgen je leerlingen inspraak in de klas om samen met jou tot het beste onderwijs te komen!Feedback vragen aan leerlingen over de manier van lesgeven is in de meeste scholen nog geen gewoonte en ligt bij heel wat leerkrachten gevoelig. Toch kan feedback bijdragen aan je professionele ontwikkeling als leerkracht. Leerlingen zien je dagelijks aan het werk en kunnen je helpen bij het in kaart brengen van je eigen sterktes en zwaktes. Ze kunnen aangeven wat ze hebben gehad aan jouw lessenreeks en hoe ze jou hebben ervaren als leerkracht.

  • De feedbacktool is gebaseerd op internationaal onderzoek én eigen onderzoek, zodat je weet dat de feedback die je krijgt betrouwbaar is.
  • Het gebruik van de tool is volledig gratis.

Disclaimer: Tijdens heel drukke periodes (zoals einde trimester) blijkt onze tool het moeilijk te hebben om iedereen vlot te bedienen. We maken werk van een solidere nieuwe feedbacktool. Speel je intussentijd graag op zeker of werk je liever sowieso op je eigen gekend platform? Maak dan gerust gebruik van de vragen uit de feedbacktool die je hier vrij kan vinden.

Start hier de feedbacktool!

De feedbacktool uitgelegd

Toolkit voor leerkrachten:

  1. ​Ga aan de slag met je resultaten uit de feedbacktool in een gestructureerd klasgesprek of doe de kortere variant.
  2. Breng de feedback van een heel schooljaar in kaart met de feedbacktool en dit groeidocument.*
  3. In 10 minuten je sterke kanten en (mogelijke) werkpunten verzamelen met de feedbackwolk (2e en 3e graad)*.
  4. In 10 minuten je leerlingen laten kennismaken met het geven van feedback aan de hand van de feedbacksandwich (vanaf 1e graad)* Ook Klasse biedt hiervoor een snel toepasbare methodiek aan.
  5. Meer dan 10min tijd om met je klas de feedback om te zetten in concrete acties? Dat kan met het klaskader (alle graden) *

* Deze methodieken zijn ontwikkeld in samenwerking met het Interdisciplinair Project Opleidings- en Onderwijswetenschappen UAntwerpen. Deze werden wetenschappelijk onderbouwd en door 103 leerkrachten beoordeeld. Wij publiceren de methodieken die minstens een gemiddelde van 4,5/5 scoorden op de waarden ‘inspirerend’, ‘interessant’, ‘nuttig’, ‘waardevol’ en ‘duidelijk’.

Instructievideo's:

Bijkomende links:

Heb je nog vragen?

Met vragen of ideeën kan je steeds terecht op feedbacktool@scholierenkoepel.be.
Wij kunnen geen technische support bieden bij problemen. Als je een foutmelding krijgt, probeer dan één van deze tips:

  1. Open de link in een andere browser
  2. Verwijder de cookies in de browser en probeer opnieuw (lees hier hoe je dat doet)
  3. Open de link op een ander toestel (smartphone, laptop, desktop, ...)

De feedbacktool is ontwikkeld mede dankzij steun van de Koning Boudewijn Stichting en de Nationale Loterij.

Geschreven door
Annelies
op