Leren op school
Welbevinden

Stop met huiswerk tijdens de paasvakantie!

Scholieren in Vlaanderen ervaren stress door drukke lesroosters, en daarom steunt de Vlaamse Scholierenkoepel de oproep om tijdens vakanties geen huiswerk te geven. Tijdens vakanties moet er de kans zijn om om te ontspannen.

Huiswerk in de paasvakantie is voor leerlingen een brug te ver. Een verontwaardigde vader trok op Radio 1 aan de alarmbel. Ook experts zijn geen fan. Als Scholierenkoepel scharen we ons achter de oproep om in de vakantieperiodes geen huiswerk te geven.

Vlaamse leerlingen hebben het druk. Propvolle lesroosters, een hoop taken en regelmatig toetsen en examens. In onze recente peiling rond stress op school bij 6000 leerlingen gaf 40% van de leerlingen aan stress te voelen door school. 35,5% van de leerlingen voelt die schoolstress ook thuis.

Vakantie is voor veel leerlingen daarom dan ook een tijd op het hoofd leeg te maken en even niet met school bezig te zijn. Je krijgt als jongere de kans om andere ervaringen op te doen of om tot rust te komen.

Als Scholierenkoepel roepen we scholen dan ook op om duidelijke afspraken te maken rond huiswerk. Het gevaar dat leerlingen leerstof vergeten tijdens de vakantie (leerverlies) kan je volgens scholieren ook op andere manieren aanpakken. Huiswerk is niet altijd de ultieme oplossing.

5 tips van scholieren voor nuttiger huiswerk

Geschreven door
Marie
op