Welbevinden

Welbevinden in juli: aandacht voor deconnectie

In deze zomermaand hebben we extra aandacht voor deconnectie en rust!

Wil je werk maken van een sterk welbevindenbeleid op jouw school? Een heel jaar lang brengen we je maandelijks een brok inspiratie, waarmee je op jouw school aan de slag kan!

Welbevinden in juli - aandacht voor deconnectie

Werkdruk schaadt leerlingen én leerkrachten: tijd om te ontkoppelen!

In de Scholierenstem geeft 45% van de scholieren aan (eerder) niet te slagen in het hoofd vrij te maken na schooltijd. Diezelfde vraag naar deconnectie lezen we ook in het onderzoek van KU Leuven en Odisee Hogeschool in samenwerking met ACOD Onderwijs, bij 3.700 leerkrachten (2001). Meer dan 70% van de leerkrachten geeft aan ontevreden te zijn over de werkdruk en 1 op de 3 loopt risico op een burn-out.

Sinds 1 september 2023 moet het thema ‘deconnectie ‘ als bijlage aan het arbeidsreglement worden toegevoegd. Deconnectie wil de rust- en verlofperiode van alle personeelsleden garanderen.

In sommige scholen werd ook reeds nagedacht hoe ze dit ook voor leerlingen kunnen garanderen. In het Lyceum van Genk werd via een suggestiewall input gevraagd van leerlingen, leerkrachten en ouders. Dit resulteerde in een visueel Smartschool-Charter.

Zelf werk maken van het recht op deconnectie op jouw school? (maar dan na de vakantie, hé!)

Bron coverfoto: Wikimedia

Geschreven door
op