Welbevinden
Leren op school

Vijf examentips voor leerkrachten en scholen

De examenperiode is een vermoeiende en stressvolle tijd voor leerlingen. Door rekening te houden met deze tips kan je er als leerkracht en als school voor zorgen dat ze toch zo goed mogelijk verloopt.

De examenperiode is een vermoeiende en stressvolle tijd voor leerlingen. Door rekening te houden met deze tips kan je er als leerkracht en als school voor zorgen dat ze toch zo goed mogelijk verloopt.

Leerkrachten

  1. Respecteer de sperperiode. Er is een reden dat de meeste scholen leerkrachten vragen kort voor de examens geen testen of taken meer op te geven. Probeer deze afspraak dan ook niet te omzeilen met ‘hoogst noodzakelijke’ of 'speciale' opdrachten en toetsen.
  2. Prop geen leerstof op het einde van het schooljaar. Hoofdstukken die niet gezien zijn nog snel 'individueel laten verwerken' of in extra lessen tijdens de pauzes geven is niet oké. De leerlingen mogen niet de dupe zijn van slechte planning of ongelukkige omstandigheden.
  3. Zorg dat leerlingen weten wat ze moeten leren en waarom. Leerlingen willen weten waarom de leerstof belangrijk is. Zo voelt het leren meteen al een stuk zinvoller aan.
  4. Wees creatief met de evaluatie. Niet iedereen is even sterk met hetzelfde soort vragen. Waarom leerlingen niet eens de keuze geven over hoe ze op hun kennis van de leerstof geëvalueerd willen worden?
  5. Bewaar de rust tijdens het toezicht. Een babbeltje slaan met een collega, zenuwachtig rondwandelen (zeker met hielen!), over de schouders van leerlingen kijken... het is allemaal niet bevorderlijk voor de concentratie van de leerlingen.

Scholen

  1. Betrek leerlingen bij het opstellen van het examenrooster.
  2. Bewaar het evenwicht tussen zware en minder zware vakken in het rooster. Plan wiskunde niet op vrijdag en godsdienst na een weekend!
  3. Stuur de examenrooster op tijd door. Als je wil dat leerlingen leren plannen, moet je ze daar ook de kans toe geven. Drie weken is eigenlijk echt een minimum.
  4. Zorg voor voldoende verkoeling in de lokalen. Tijdens de warme zomermaanden kan elke graad het concentratieverschil maken tussen slagen en falen.
  5. Laat leerlingen water drinken tijdens het maken van de examens. Dit is niet gewoon gezond, maar zelfs noodzakelijk om een goede concentratie mogelijk te maken.
Geschreven door
Anoniem
op
December 27, 2023